Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Σου αρέσει να είσαι το Θύμα;

Αισθάνεσαι ότι είσαι το θύμα σε όλες τις καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή σου; Για σκέψου λίγο, είσαι πραγματικά ή έτσι νομίζεις; Παρατηρώντας τη νοοτροπία του ανθρώπου που του αρέσει αν βιώνει τη ζωή του ως θύμα αντί ν αναρωτηθεί πώς και γιατί είναι καλύτερο να την πετάξει στα… σκουπίδια και να βγει νικητής᾿

«Η ζωή είναι μεγάλο ταξίδι εναλλαγών: Ευχάριστες στιγμές και δυσκολίες, αποτυχίες και επιτυχίες, σχέσεις που μας έκαναν ευτυχισμένους και σχέσεις που μας πλήγωσαν, περίοδοι με κάποια επαγγελματική εκπλήρωση και περίοδοι με επαγγελματική απόρριψη.

Κανείς δεν έχει ανοσία στα δυσάρεστα ή δυσβάσταχτα γεγονότα της ζωής, όμως οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από τη νοοτροπία του θύματος τείνουν...

*Να κατηγορούν τους άλλους για καταστάσεις που έχουν δημιουργήσει μόνοι τους ή στη δημιουργία των οποίων έχουν συμβάλει. Ένας άνθρωπος που αισθάνεται θύμα είναι συνήθως απρόθυμος να αναλάβει προσωπική ευθύνη ή να εξερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι πράξεις του έχουν προκαλέσει μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Κάμε το γύρο της πατρίδας σου

"-Γιατί ταξιδεύεις; με ρώτησε ένας γέροντας με άσπρο σαρίκι.
-Για να δω τη Γη.
-Μα μπορείς να τη δεις και στον τόπο σου.
-Μα θέλω όλη τη Γη.

Ο γέροντας πήρε τότε να μου μιλάει με καλόκαρδη ειρωνεία:...
-Γιατί όλη τη Γη; Το κέντρο της γης, ο τόπος που γεννήθηκες δε σου φτάνει;

Κάμε το γύρο της πατρίδας σου, και θα 'χεις κάμει το γύρο του κόσμου.

Συγχώρεσέ μου, θα σου πω έναν παλιό λόγο:
Η Μάνα του Κόσμου είχε δύο γιους: το θεό της Σοφίας και το θεό του Πολέμου. Κι ο ένας κι ο άλλος ήθελον να τους έχει πάνω στα γόνατά της.

- Δεν μπορώ να σας βάλω και τους δύο είπε η Μάνα. Πηγαίνετε να κάμετε το γύρο του κόσμου και κείνος που θα γυρίσει πρώτος θα κάτσει στα γόνατά μου.

Ψηλά τα χέρια... για το καλό σας!

"… Μια φορά κι έναν καιρό οι κλέφτες της πρώτης πολιτείας του κόσμου, αφού πλουτήνανε αρκετά, αποφασίσανε να τακτοποιήσουνε τη ζωή τους. Μπλοκάρανε λοιπόν τους φτωχούς της πολιτείας κι αφού τους μαζώξανε στην πλατεία τους είπανε: “Ψηλά τα χέρια! Θέλουμε το καλό σας…. Είσαστε λεύτεροι! …. Ο κυρίαρχος λαός θα ‘σαστε εσείς!.. Εμείς μονάχα θα σας κουμαντάρουμε...

Θα φροντίζουμε για την ασφάλεια της ζωής, της τιμής και της περιουσίας σας – μ’ ένα λόγο για τη λευτεριά σας. Σεις θα δουλεύετε… Εμείς θα σας δίνουμε δουλειά, φτάνει να βρίσκεται, και σεις θα μας δίνετε τα κόπια σας…

Κ’ εσείς κ’ εμεις θα ‘χουμε πάνω από τα κεφάλια μας τους ίδιους Θεούς, που θα προστάζουν εσάς να δουλεύετε και να μην τρώτε κ’ εμας να καθόμαστε και να τρώμε.

Κ’ εμείς κ’ εσείς θα ‘χουμε πάνω απ’ τα κεφάλια μας τους ίδιους νόμους, που εμείς θα σας τους δίνουμε κ’ εσείς θα τους ψηφίζετε σα βουλευτάδες και θα τους εφαρμόζετε σα δικαστάδες ενάντια στον εαυτό σας.

Μανία, το αντίθετο της κατάθλιψης

Μανία, το αντίθετο της κατάθλιψης: Ποια είναι τα συμπτώματα;  Η μανία είναι μια ειδική κατηγορία συναισθηματικής διαταραχής την οποία θα πρέπει να γνωρίζετε. Η μανία είναι το αντίθετο της κατάθλιψης και απαιτεί άμεση παρέμβαση από ψυχίατρο.

Ο ψυχίατρος στην περίπτωση της μανίας μπορεί να συνταγογραφήσει λίθιο. Το λίθιο σταθεροποιεί όλες τις ακραίες ψυχολογικές μεταπτώσεις και επιτρέπει στον ασθενή να διάγει μια φυσιολογική ζωή. Ωστόσο πριν ξεκινήσει η θεραπεία, η ασθένεια μπορεί να είναι καταστροφική.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια κατάσταση υπερβολικής ευδιαθεσίας ή εκνευρισμού που επιμένει για τουλάχιστον δυο μέρες και δεν προκαλείται από ναρκωτικά ή αλκοόλ.

Η συμπεριφορά του μανιακού ασθενή χαρακτηρίζεται από παρορμητικές πράξεις οι οποίες εκφράζουν την αδύναμη κρίση του, όπως για παράδειγμα το να ξοδεύει αλόγιστα σε συνδυασμό με ένα μεγαλειώδες αίσθημα αυτοπεποίθησης.

Αγαπώ αυτόν ...

*Αγαπώ αυτόν, που δεν κρατεί μέσα του, ούτε μια σταγόνα πνεύμα για τον εαυτό του.

*O άνθρωπος είναι ένα σκοινί τεντωμένο ανάμεσα στο ζώο και στον υπεράνθρωπο, ένα σκοινί πάνω από μια άβυσσο.

*Το πιο σπουδαίο στον άνθρωπο είναι τ’ ότι γίνεται μια γέφυρα και όχι ένας σκοπός.

*Το πιο αξιαγάπητο στον άνθρωπο είναι ότι γίνεται ένα πέρασμα και ένα βασίλεμα, γιατί είν’ αυτοί που περνούν αντίπερα...

*Αγαπώ αυτούς που δεν αναζητούν πρώτα πέρα από τ’άστρα λόγους για να δύσουνε και για να θυσιαστούν, μα που θυσιάζονται οι ίδιοι πάνω στη Γη για να γίνει μια μέρα αυτή η Γη του Υπερανθρώπου.

*Αγαπώ αυτόν που δεν κρατεί μέσα του ούτε μια σταγόνα πνεύμα για τον εαυτό του, αλλά θέλει να είναι το πνεύμα της αρετής του ολοκληρωτικά, κι έτσι σαν πνεύμα να περάσει τη γέφυρα.

Τα μάτια βλέπουν κατ' εντολήν του εγκεφάλου

Τα μάτια βλέπουν κατ' εντολήν του εγκεφάλου: Είναι ιστορία... αιώνων η προσπάθεια να γίνει κατανοητό από τον άνθρωπο πώς λειτουργούν τα όργανα του ανθρώπινου σώματος και κυρίως τα μάτια και ο εγκέφαλος σε συνδυασμό με τα ερεθίσματα που δέχεται ως συν-ύπαρξη μέσα στο χώρο όπου αναπτύσσεται και εξελίσσεται.

Ο Τζωρτζ Στράτον, γνωστός Αμερικανός ψυχολόγος, έκανε το εξής πείραμα: Σφράγισε το ένα του μάτι καλά, ενώ στο άλλο του μάτι, προσάρμοσε ένα φακό, ο οποίος είχε την ιδιότητα να αντιστρέφει όλα τα αντικείμενα. Μέρες ολόκληρες ο Στράτον έβλεπε όλα τα αντικείμενα αντεστραμμένα.

Γρήγορα όμως ο εγκέφαλος προσαρμόστηκε στα καινούργια αυτά δεδομένα, και ενώ μέσω του φακού στην αρχή έβλεπε αντεστραμμένα τα αντικείμενα, με την προσαρμογή του εγκεφάλου του τα έβλεπε πάλι κανονικά, σα να μη φόραγε το φακό.

Μετά από λίγες ημέρες ο Στράτον, αφαιρώντας αυτόν το φακό, με έκπληξη διαπίστωσε ότι έβλεπε τα πάντα γύρω του αντεστραμμένα. Μέχρις ότου με την πάροδο των ημερών ο εγκέφαλος του προσαρμόστηκε και πάλι στα καινούργια δεδομένα και άρχισε να βλέπει τα πράγματα κανονικά.