Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Το παραμύθι της Χιονάτης

Το πασίγνωστο παραμύθι της χιονάτης δεν είναι παραμύθι αλλά θρύλος που βασίζεται στην αληθινή (τραγική) ιστορία της Margarete von Waldeck (1533-1554)- αλλά η πιο γνωστή είναι εκείνοι που διέδωσαν και τροποποίησαν σε ορισμένα σημεία οι αδερφοί Grrim,το 19ο αιώνα.

Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε πως έχει η ιστορία: η κακιά μητριά,ο μαγικός καθρέφτης, η εγκατάλειψη στο σκοτεινό δάσος, οι εφτά μεταλλουργοί νάνοι, το μήλο που έφερε τον ύπνο, το φιλί του πρίγκιπα.

Τα στοιχεία αυτά είναι τα σημεία κλειδιά του παραμυθιού και ουσιαστικά διηγούνται μια δεύτερη ιστορία

Η παρθένα (λευκή) Χιονάτη είναι το σύμβολο της ανθρώπινης ψυχής που ξεκινώντας την πορεία της μέσα από την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, καλείται να ωριμάσει μέσα από μια σειρά δοκιμασίες.

Η κακιά βασίλισσα μητριά αντιπροσωπεύει την σκοτεινή πλευρά της γυναικείας φύσης της γυναίκας… είναι δηλαδή το αρνητικό διπλό της χιονάτης.

Η πτώση

«Η αγάπη για την αλήθεια με κάθε θυσία είναι ένα πάθος που δεν αφήνει τίποτα απείραχτο και στο οποίο τίποτα δεν αντιστέκεται» Αλμπέρ Καμύ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Θέλουμε όλοι μας ν’ απαιτήσουμε κάτι! Ο καθένας απαιτεί να είναι αθώος, πάση θυσία, ακόμα κι αν, για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται να καταγγείλει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος και τους θεούς.

Θα δώσετε ασήμαντη ευχαρίστηση σ’ έναν άνθρωπο, αν τον συγχαρείτε για τις προσπάθειες χάρη στις οποίες έγινε έξυπνος ή γενναιόδωρος.

Τέλος στις Επίμονα Αρνητικές Σκέψεις

Το παρακάτω άρθρο έχει σκοπό να σας δώσει κάποιες ιδέες σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε μία κατάσταση ήπιας εμμονής, σκέψεων που σας καταβάλουν συνεχώς, ή μιας γενικότερα αρνητικής προκατάληψης.

Μέσα από έρευνες και μελέτες που έγιναν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα δείτε μερικά παραδείγματα που ίσως είναι αποτελεσματικά και για εσάς.ejodos

Βγείτε από την πόρτα του χώρου που βρίσκεστε: Σε όλους μας έχει συμβεί όταν πηγαίνουμε σε ένα άλλο δωμάτιο να ξεχνάμε για πιο λόγο βρεθήκαμε εκεί.

Μελετητές του πανεπιστημίου Notre Dame λένε ότι το να περάσεις μέσα από μια πόρτα, λειτουργεί σαν ένα αρχέτυπο που πληροφορεί τον εγκέφαλο ότι έχει τελειώσει με ότι έκανε πριν και πρέπει να ξεκινήσει κάτι καινούριο.

Εναλλακτικές χρήσεις του ξιδιού

Είναι ιδανικό για τις σαλάτες και τα θαλασσινά, αλλά οι εναλλακτικές χρήσεις του θα σας εκπλήξουν, αν το χρησιμοποιήσετε πέρα από τα φαγητά σας.

Αποσμητικό αυτοκινήτου: Είτε πηγαίνετε είτε επιστρέφετε από διακοπές, ένα είναι σίγουρο, ότι το αυτοκίνητό σας πρέπει να είναι καθ'όλα έτοιμο για τις νέες προκλήσεις.

Αφού το πάρετε από το συνεργείο λοιπόν, αφήστε ένα μπουκάλι ξίδι για ένα βράδυ στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας. Την επόμενη μέρα τίποτα δε θα μυρίζει όπως χτες, καθώς το πάμφθηνο αυτό υγρό θα απορροφήσει όλες τις άσχημες μυρωδιές.

Η εφεύρεση της μοναξιάς (video)

Το κοινωνικό αυτό ον που ονομάζεται άνθρωπος ΑΠΟΦΆΣΙΣΕ να πάσχει από μοναξιά. Ποια είναι η σχέση μεταξύ των Social Networks και της μοναξιάς που έχουμε εφεύρει και φορέσει σαν δεύτερο δέρμα;

Πίσω από τις οθόνες μας, συλλέγουμε φίλους σαν γραμματόσημα, ποσότητα αντί για ποιότητα, likes με το κιλό. Μιλάμε με μηνύματα αντί να συζητάμε πρόσωπο με πρόσωπο και έτσι παρουσιάζουμε τον εαυτό μας όπως θέλουμε.

Έτσι, συνεχίζουμε ... Υπνωτισμένοι

«Η μόνη αξία που διαθέτει κανείς δε βρίσκεται στην ίδια του την ύπαρξη, αλλά στο πόσο θα εργαστεί για να αποδείξει την αξιοσύνη του». (!!!)

Οι λέξεις έχουν χάσει πια το νόημά τους. Κι εμείς, είμαστε σαν τις διαφημιστικές πινακίδες που λένε διαρκώς ψέματα. Μεγάλα, φανταχτερά κόκκινα ψέματα που φωτίζουν μέσα στη νύχτα. Κι όταν κάποιος μας πιστεύει, χαιρόμαστε, γιατί «Δεν πειράζει να λες και κανένα ψέμα πού και πού, αρκεί να είναι για καλό».

Μ’ αυτό το ψεύτικο και ηλίθιο "ιδανικό" μεγάλωσα κι εγώ, όπως κι εσύ. Και δεν ήταν μόνο αυτό.

Μεγάλωσα επίσης με υποσχέσεις για μία κανονική, "ήσυχη" ζωή με δουλειά, αυτοκίνητο, σπίτι, παιδιά και σκύλο ή γάτες. Έπρεπε όμως να κάνω θυσίες γι’ αυτό και πρώτα απ’ όλα έπρεπε να ξεχάσω πως οι άνθρωποι είμαστε γεννημένοι για να ζούμε ΖΩΝΤΑΝΟΙ και όχι ΝΕΚΡΟΙ.

Τα επόμενα στάδια της ανθρώπινης εξέλιξης

Κι αν ως άνθρωποι μοιάζαμε περισσότερο με μεταλλαγμένους υπερ-ήρωες τύπου Χ-Men παρά με τους απλούς εαυτούς μας; Έρευνες, φαντασία, φιλοσοφία και τεχνολογία εξετάζουν τις πιθανές μεταλλάξεις μας, αλλά και το μέλλον του ανθρώπου τον επόμενο αιώνα.

Υπήρξαν μια σειρά από εικασίες τον τελευταίο καιρό σχετικά με την ενδεχόμενη μορφή που θα μπορούσε να πάρει η ανθρωπότητα, ιδιαίτερα σε σχέση με το ρόλο που παίζουν τα παιχνίδια της τεχνολογίας στη ζωή μας και πώς αυτά θα μπορούσαν να αναμορφώσουν τους εαυτούς μας, σωματικά και ψυχικά.

Βιβλία όπως το 2021 της Susan Greenfield (επιστήμονας και συγγραφέας) φωτογραφίζουν το πώς μπορεί να φαντάζει ένας τέτοιος κόσμος, αφού η πλοκή τους ξετυλίγεται σε κάποιο δυστοπικό μέλλον, όπου όλες οι προβλέψεις σχετικά με τους κινδύνους της τεχνολογίας έχουν γίνει πραγματικότητα.

Γυρισμός

Γέλιο των θεών, Σαρωνικέ, πάντα μεγάλε, που δρομείς,
του πλοίου μας ευλογία,
όμοια γαλήνη σου βαθιά κι όμοια βαθιά θ’ ακούαμε μεις
εδώ την τρικυμία.

Κάτου απ’ την πάχνη αναρριγά, με του κορμιού της την ογρή
νωχέλεια, περιστέρα
η Αθήνα, κ’ ηδονεύεται και σαν νυμφίον ακαρτερεί
τον ήλιον από πέρα.

Είναι, που αιθρίασεν, ο ουρανός χήτη του Πήγασου, ξανθή
του Παρθενώνα μοίρα,
ποτήρι και ξανάστροφα το κρεμεί ο Δίας για να χυθεί
τ’ ονειροφώς πλημμύρα.

Άσωτο φτάνω εγώ παιδί πάλι σε σας, να λυγιστώ
στην αύρα σα λουλούδι,
χώμα, ουρανέ και θάλασσα της Αττικής,
που σας χρωστώ τα πάντα,
το Τραγούδι!
--------------------

Κώστας Καρυωτάκης