Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η «πραγματικότητα» κατασκευάζεται

Η «πραγματικότητα» κατασκευάζεται συνθετικά από τα πράγματα που παρατηρούμε, μέσα στον εγκέφαλό μας, μέσω της επιλεκτικής προσοχής. Έτσι, βλέπουμε συνεχώς ένα δικό μας κολλάζ της πραγματικότητας, αφού επιλέγουμε να προσέξουμε κάποια πράγματα και όχι κάποια άλλα. Αγνοούμε όλα τα υπόλοιπα, τα οποία –σας διαβεβαιώνω– αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικότητας.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου... τι είναι αυτό που βλέπω;

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου... τι είναι αυτό που βλέπω;  Τι συμβαίνει όταν κοιτάμε στον καθρέφτη το πρόσωπό μας ή κάποιο άλλο αγαπητό μας άτομο; Και πόσο αντικειμενική ή παθητική μπορεί να είναι η αντανάκλαση ειδώλων από ένα κάτοπτρο; Τα είδωλα, που με τόση ευκολία αναγνωρίζουμε, μπορούν να μας αποκαλύψουν εντελώς άγνωστες πτυχές των αντιληπτικών διεργασιών που επιτελούνται στο μυαλό μας ενώ κοιτάμε κάτι σε έναν καθρέφτη.

Grapefruit το αμφιλεγόμενο φρούτο

Το αμφιλεγόμενο φρούτο. Είναι πιο πολύ εισαγόμενο, έχει εντελώς ξενικό όνομα, θεωρήθηκε θαυματουργό απ΄ όσους «κατασκευάζουν» δίαιτες για να αδυνατίζουν οι συνάνθρωποί τους και επικίνδυνο για όσους κατασκευάζουν διάφορα φάρμακα για να μην ανεβαίνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, ενώ μπορεί να διαταράσσει και την παραγωγή ορμονών. Εχει και ένα βασικό συστατικό που το βρίσκουμε άφθονο πιο πολύ στις ντομάτες, ενώ όταν το τρώμε αφήνει μια κάπως πικρή, αλλά όχι δυσάρεστη γεύση στα χείλη.Τι είναι;

Αυτοεκτίμηση και επικοινωνία

Αυτοεκτίμηση και επικοινωνία Όσο πιο συγκροτημένη και ολοκληρωμένη είναι η αντίληψη ενός ατόμου για τον εαυτό του, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις δυσκολίες στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Η υψηλή αυτοεκτίμηση συνήθως χαρακτηρίζει άτομα φιλόδοξα, που γνωρίζουν ακριβώς τους στόχους τους και είναι σαφή στα όσα επιδιώκουν από τη ζωή τους. 

Αν δεν πάρουμε το μάθημα ...

Λένε πως η δυσκολία μας κάνει καλύτερους. Δεν είμαι πολύ σίγουρος. Εξαρτάται από το αν θα πάρουμε το μάθημα που κουβαλάει ή θα ψάχνουμε αιτίες έξω από μας. Αν πάρουμε το μάθημα, βλέπουμε πως έχουμε συμβάλει και εμείς σε αυτό που συνέβη. Αν πάρουμε το μάθημα ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ. Αν δεν πάρουμε το μάθημα φταίνε οι άλλοι και εμείς μένουμε όπως είμαστε, άτυχοι, θύματα του κόσμου!

Η ευτυχία δεν είναι θέμα τύχης

Ακόμα και στις πιο άσχημες εποχές, η ευτυχία δεν είναι θέμα τύχης. Μπορείς να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια σου, εύκολα. Είναι γεγονός ότι κανείς δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις ή όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην καθημερινότητά του.