Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Μάθε από τους χαρούμενους ανθρώπους και γίνε κι εσύ

Παραδέξου το! Κάποιοι άνθρωποι σου "σπάνε τα νεύρα". Ενώ όλα γύρω σου είναι χάλια και εσύ είσαι μέσα στη μαυρίλα, αυτοί παραμένουν χαρούμενοι σαν να ζουν σε άλλο κόσμο. Θες να τους μοιάσεις γιατί βλέπεις πως εκτός από το να "σου σπάνε τα νεύρα" επιπλέον αυτοί οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι πιο υγιείς, ευτυχισμένοι, με καλύτερες και ουσιαστικότερες σχέσεις και γενικότερα είναι πιο "γεμάτοι" από την ζωή, ειδικά όταν οι υπόλοιοι τα βλέπουν όλα "μαύρα κι άραχνα".  Δες 10 βασικά πράγματα που μπορείς να κάνεις ΤΩΡΑ, για να τους μοιάσεις.

1. Εστίασε στο Τώρα: Έχεις δεκάδες πράγματα να κάνεις, να τηλεφωνήσεις στο γραφείο, να μαγειρέψεις, να προλάβεις deadlines, οτιδήποτε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τα έχεις όλα στο μυαλό σου συνεχώς και να αγχώνεσαι χωρίς λόγο ούτε να νιώθεις ενοχές αν δεν προλάβεις κάτι. Προσπάθησε να εστιάζεις στο παρόν, σε αυτό που κάνεις τώρα και αφού το τελειώσεις, μετά σκέψου το επόμενο task σου. Επίσης όρισε προτεραιότητες, μπορεί να έχεις πολλά να κάνεις, αλλά δεν είναι όλα το ίδιο σημαντικά και όλα μαζί την ίδια ώρα.

2. Πες και κανένα ΟΧΙ : Οι χαρούμενοι άνθρωποι ξέρουν ότι λέγοντας ευγενικά ΟΧΙ, σε κάποιον που χρειάζεται να το πουν, ταυτόχρονα  λένε ΝΑΙ στην ευτυχία και την ψυχική τους υγεία. Δεν μπορείς να τους κάνεις όλους χαρούμενους, ούτε είναι δυνατόν να συμφωνούν όλοι μαζί σου. Αυτός είναι ο ορισμός της αποτυχίας. Είναι ανόητο, άσκοπο, και χάσιμο πολύτιμου χρόνου, να νιώθεις ενοχές γι' αυτό.

3. Χαμογέλασε ακόμα και σε κάποιον που αντιπαθείς: Είναι εύκολο να αφήσεις την κακή συμπεριφορά κάποιου να σου χαλάσει τη μέρα, αλλά μην το κάνεις. Απλώς χαμογέλασέ του και φύγε. Μην αφήνεις την άποψη του καθενός να γεμίσει τη ζωή σου με μιζέρια και ενοχές. Το μυστικό, Χαμογέλα και Απομακρύνσου.

4. Γέλα με τα λάθη σου: Μην τα παίρνεις όλα τόσο σοβαρά. Κάποια πράγματα ίσως να είναι, τα περισσότερα όμως όχι. Ποιός ορίζει τι είναι σοβαρό και τι όχι; Στην κοινωνία το ορίζουν οι κοινωνικοί κανόνες, αλλά στην ζωή σου το ορίζεις ΕΣΥ και κανένας άλλος. Βάλε τέλος στη σοβαροφάνεια και μάθε να γελάς με τα λάθη σου. Αν οι κοινωνικοί κανόνες ορίζουν σοβαρότητα εσύ μπορείς να γελάς από μέσα σου, κάτω απ' τα μουστάκια σου που λέει και η παροιμία.

5. Κράτα το σπίτι σου καθαρό και σε τάξη: Η ακαταστασία έχει άμεση σχέση με την ευτυχία σου κι ας μην το καταλαβαίνεις. Ένα τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι σε ηρεμεί και σε γεμίζει ενέργεια όταν επιστρέφεις από μια κουραστική ημέρα. Η Τακτοποίηση των Πραγμάτων σε ένα σπίτι δείχνει την τακτοποίηση των σκέψεων ενός ανθρώπου.

6. Βρες λόγο να είσαι χαρούμενος (με όλα): Μην περιμένεις "μεγάλες στιγμές" για να νιώσεις ευτυχία (γάμους, βαφτίσεις, αποφοιτήσεις, μακρινά ταξίδια). Αν δεις λίγο πιο προσεκτικά τη ζωή σου, θα διαπιστώσεις ότι μπορείς κάθε μέρα να βρεις κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις όμορφα. Βρες τι είναι αυτό και αξιοποίησε το Τώρα, δεν έχεις άλλωστε άλλη στιγμή, πέρα από το Τώρα.

7. Δες το Θετικά: Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να είσαι συνεχώς χαρούμενος και σίγουρα θα υπάρχουν και μέρες που θα σου φαίνονται όλα μαύρα. Προσπάθησε να εστιάζεις στα θετικά κάθε μέρα και να χαμογελάς, ακόμα κι αν δεν το νιώθεις απόλυτα. Το να μην είσαι συνεχώς χαρούμενος δεν σημαίνει πως πρέπει να είσαι συννεφιασμένος ή γκρινιάρης. Μην επιτρέπεις να σε επηρεάζει ό,τι δεν μπορείς να το επηρεάσεις κι εσύ. Απλά το αποφεύγεις, με ανάλαφρη διάθεση.

8. Μίλα λιγότερο, κάνε περισσότερα: Αντί να γκρινιάζεις και να παραπονιέσαι συνεχώς για πράγματα και καταστάσεις που σε ενοχλούν, κάνε κάτι για να τα αλλάξεις, αν όχι τις καταστάσεις τουλάχιστον την συμμετοχή σου ή την συμφωνία σου σε αυτές. Ακόμα και ένα μικρό βήμα είναι καλύτερο από το τίποτα και τη στασιμότητα. Φρόντιζε οι πράξεις σου να φωνάζουν ακόμη κι αν τα λόγια σου είναι αχνά.

9. Κάνε το "Οk" τέλειο: Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι τελειομανείς. Δεν περιμένουν την τέλεια στιγμή για να κάνουν κάτι και δεν προσπαθούν να είναι πάντα και σε όλα άψογοι. Αντίθετα η Ατέλεια είναι η Ομορφιά και η Σοφία της φύσης.

10. Μην περιμένεις πολλά από τους άλλους: Όταν δεν βασίζεσαι στους άλλους για την ευτυχία σου, το παιχνίδι παίζεται στο δικό σου γήπεδο. Μην περιμένεις πολλά από τους άλλους, ακόμα και από τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους. Το κλειδί είναι να τους εκτιμάς γι' αυτό που είναι και να μην προσπαθείς να τους αλλάξεις. Αν πάλι κάποιοι άνθρωποι σε "ρίχνουν", βγάλε τους από τη ζωή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: