Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Κινδυνεύει η σχέση από την ... δίαιτα;

Μπορεί να νομίζετε ότι το αδυνάτισμα θα τονώσει τη σχέση με το ταίρι σας, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι αυτό δεν είναι διόλου σίγουρο. Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας (NC State)και το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν, ανακάλυψαν ότι το αδυνάτισμα μπορεί να πλήξει την ερωτική σχέση, εάν και οι δύο σύντροφοι δεν είναι αποφασισμένοι να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Μάλιστα μερικοί σύντροφοι γίνονται επικριτικοί ο ένας απέναντι στον άλλο, άλλοι προσπαθούν να σαμποτάρουν αυτόν που έχει αρχίσει δίαιτα, ενώ κάποιοι χάνουν εντελώς το ενδιαφέρον τους για σεξ.  «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι το αδυνάτισμα μπορεί να αλλάξει μια σχέση προς το καλύτερο, αλλά και προς το χειρότερο και ότι η επικοινωνία παίζει καθοριστικό ρόλο στο τι από τα δύο θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίνσεϋ Κ. Ρόμο, επίκουρη καθηγήτρια Επικοινωνίας στο NC State.

Όπως γράφουν η δρ Ρόμο και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Health Communication», μελέτησαν ζευγάρια από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Ο ένας εκ των δύο συντρόφων είχε χάσει τουλάχιστον 15 κιλά την τελευταία διετία, με τον μέσο όρο της απώλειας βάρους σε όλα τα ζευγάρια να είναι τα 30 κιλά.

Άντρες και γυναίκες ρωτήθηκαν για τον αντίκτυπο του αδυνατίσματος στη σχέση τους, με την πλειονότητα να ισχυρίζονται πως η σχέση τους βελτιώθηκε και κάποιους να λένε ότι πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Αναλύοντας περαιτέρω τις απαντήσεις των εθελοντών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η σχέση είχε όντως βελτιωθεί σεξουαλικά και συναισθηματικά μόνο σε εκείνα τα ζευγάρια στα οποία και οι δύο ήταν διατεθειμένοι να κάνουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που απαιτούσε το αδυνάτισμα του ενός.

Η συμφωνία αυτή, μάλιστα, είχε βελτιώσει και την επικοινωνία του ζευγαριού. Όταν, όμως, αυτός που έκανε δίαιτα πίεζε τον/την σύντροφό του να κάνει κι αυτός ή τον/την έκανε να αισθάνεται ανασφαλής για την δική του/της εμφάνιση, στη σχέση μαζεύονταν βαριά σύννεφα.

Υπήρχαν επίσης σύντροφοι που αισθάνονταν ανασφάλεια για τη νέα εμφάνιση του/της συντρόφου τους, καθώς φοβούνταν ότι θα τον/την χάσουν, με συνέπεια να γίνονται επικριτικοί απέναντί του/της, να αποφεύγουν το σεξ ή και να σαμποτάρουν τη δίαιτα φέρνοντας στο σπίτι λαχταριστές, καθ’ όλα ανθυγιεινές λιχουδιές.

Όλ’ αυτά είχαν ως απώτερο στόχο να μην αλλάξει ο/η σύντροφος και έτσι να παραμείνει αναλλοίωτη η σχέση, αλλά το μόνο που κατάφερναν ήταν να δημιουργούν εντάσεις και αποξένωση.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του ενός συντρόφου επηρεάζουν με θετικούς ή με αρνητικούς τρόπους την δυναμική της αλληλεπίδρασής του με τον άλλο, οδηγώντας τη σχέση σε βελτίωση ή σε επιδείνωση», είπε η δρ Ρόμο.

Και συνέχισε: «Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος δεν πρέπει να αρχίζει δίαιτα, αλλά ότι πρέπει να αρχίσει έχοντας κατά νου τα οφέλη και τους κινδύνους που μπορεί να υποκρύπτει για τη σχέση, και να συζητά το θέμα τον/την σύντροφό του ούτως ώστε να μην υπονομεύσει η δίαιτα τη σχέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: