Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ετσι αποφεύγετε τα Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Τρόποι για να  αποφεύγετε  τα Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (Γενετικά τροποποιημένοι Οργανισμοί - ΓΤΟ) Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουν εισέλθει στην αγορά από το 1996. Τι σημαίνει όμως ΓΤΟ; Σημαίνει  γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.

Ένας γενετικά τροποποιημένος οργανισμός είναι εκείνος του οποίου το γενετικό υλικό έχει αλλάξει μέσω της γενετικής μηχανικής. Τα γονίδια μπορούν να μεταλλαχθούν, να εισαχθούν ή  να διαγραφούν για να τροποποιηθεί  ένας οργανισμός.

Οι επιστήμονες της Monsanto ήταν οι πρώτοι που τροποποίησαν κύτταρα  φυτών και η συγκεκριμένη εταιρεία  είναι ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές στον κόσμο σπόρων λαχανικών και άλλων γεωργικών φυτών, πολλά  από τα οποία έχουν τροποποιηθεί γενετικά.

Όσον αφορά τα τρόφιμα, οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για να βελτιώσουν την ποσότητα, την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων. Έχουν δε αναπτύξει με γενετικό τρόπο καλλιέργειες ώστε αυτές  να γίνουν πιο ανθεκτικές σε παράσιτα και  ζιζανιοκτόνα. Γιατί όμως τόση φασαρία για αυτά τα προϊόντα; Έρευνες  και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ενέχουν  ορισμένους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Η Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής (ΑΑΕΜ)  αναφέρει, «Αρκετές μελέτες σε ζώα δείχνουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.

Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν επιταχυνόμενη γήρανση, στειρότητα, ελαττωματική ρύθμιση της ινσουλίνης, προβλήματα του ανοσοποιητικού και  αλλαγές σε σημαντικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού». Η ΑΑΕΜ συμβουλεύει την αποφυγή  αυτών των τροφών που είναι γενετικά τροποποιημένες;  Μερικοί τρόποι αποφυγής είναι: 

Τρώτε βιολογικά προϊόντα: Αγοράζοντας βιολογικά προϊόντα  είναι ένας τρόπος για κατανάλωση τροφίμων που δεν περιέχουν ΓΤΟ.

Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ πιθανό να περιέχουν συστατικά  ΓΤΟ. Τρόφιμα με ΓΤΟ είναι το καλαμπόκι , η σόγια, το ρύζι, η ελαιοκράμβη και το βαμβακέλαιο. Αυτές οι τροφές είναι οι μεγαλύτερες καλλιέργειες ΓΤΟ στη Βόρεια Aμερική. Ο καλύτερος  τρόπος  για να αποφεύγετε  τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα εκτός αν γνωρίζετε ακριβώς τι βρίσκεται μέσα σε αυτό το προϊόν.

Αποφύγετε τις Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Η ασπαρτάμη γίνεται με βακτηριακά στελέχη  από γενετικά  τροποποιημένα στελέχη του Ε. coli.

Μάθετε πώς να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων: Είναι εύκολο για τους κατασκευαστές να κρύψουν τα συστατικά στις ετικέτες, επειδή η εκτύπωση είναι μικρή, τα ονόματα είναι  δύσκολο να διαβαστούν και θα πρέπει να γνωρίζετε ποια συστατικά να αναζητήσετε. Πολλά συστατικά σε συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα προέρχονται από ΓΤΟ

Προϊόντα  που  πρέπει  να αποφεύγονται περιλαμβάνουν:              
• κόμμι ξανθάνης
• γλουταμινικό
• Το γαλακτικό οξύ
• υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη
• Κυτταρίνη
• κιτρικό οξύ
• Mαλτοδεξτρίνη
• Μονο-και διγλυκερίδια

Αγοράστε γαλακτοκομικά προϊόντα ελεύθερα από ορμόνες: Το βιολογικό γάλα δεν περιέχει ορμόνες, αλλά υπάρχουν και πολλά μη βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται χωρίς συνθετικές ορμόνες. Τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, αργά αλλά σταθερά, έχουν διεισδύσει  στη διατροφή μας  και ορισμένες φορές είναι αδύνατον να τα αποφύγουμε. Όμως, είναι δικαίωμα όλων να γνωρίζουμε αν ένα τρόφιμο είναι ή όχι γενετικά τροποποιημένο. Για να είμαστε ότι τρώμε… πρέπει να γνωρίζουμε τι τρώμε.

Σπύρος Μπαλής, Διαιτολόγος / Ολιστικός Θεραπευτής  

Δεν υπάρχουν σχόλια: