Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Από που κρατάει η σκούφια της Κοκκινοσκουφίτσας.

Είναι μια από τις αγαπημένες ιστορίες μικρών και μεγάλων, διαδίδεται εδώ και χιλιάδες χρόνια από γενιά σε γενιά, ενώ έχει μεταφερθεί αμέτρητες φορές στο θεατρικό σανίδι και τη μεγάλο οθόνη.

Ωστόσο, Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο έβαλαν στοίχημα να προσδιορίσουν τόσο την ηλικία της Κοκκινοσκουφίτσας, αλλά και από που κατάγεται τελικά.

Επικεντρώθηκαν στην ιστορία «Ο λύκος και τα παιδιά» η οποία εκτιμάται ότι ακούγεται σε διάφορες χώρες εδώ και 2.000 χρόνια με διάφορες παραλλαγές.

Η ιστορία βασίζεται σε έναν λύκο που υποδύεται μια κατσίκα-«γκουβερνάντα» με σκοπό να φάει τα κατσικάκια, υπογραμμίζοντας έτσι τους κινδύνους του να μιλάμε σε αγνώστους. Σύμφωνα με τους ίδιους, δύο βασικές εκδοχές του συγκεκριμένου παραμυθιού εξελίχθηκαν με την πάροδο των ετών. Η πρώτη ξεκίνησε στην Ευρώπη, ενώ η δεύτερη ακουγόταν κυρίως σε Αφρική και Ασία.

Συγκρίνοντας τις ομοιότητες 72 σημείων που εντόπισαν σε 58 διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας, μέσω ενός μαθηματικού μοντέλου, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η σύγχρονη εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας εμφανίστηκε περίπου πριν από περίπου 1.000 χρόνια.

Το φημισμένο παραμύθι, κατά το οποίο ο κακός λύκος υποδύεται τη γιαγιά με σκοπό να φάει την εγγονή, άρχισε να ακούγεται, κατά τους ερευνητές στη Γαλλία, στην Αυστρία και στη βόρεια Ιταλία αρκετά πριν καταγραφεί για πρώτη φορά από τον Γάλλο συγγραφέα Σαρλ Περό, γύρω στο 1.600. Η πιο σύγχρονη εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας δημιουργήθηκε από τους Γερμανούς αδελφούς και «παραμυθάδες», Γιάκομπ και Βίλχελμ Γκριμ, πριν από περίπου 200 χρόνια.

Το δημοφιλές παραμύθι, μάλιστα, μεταφέρθηκε στην Αφρική και έφτασε μέχρι την Ασία για να γίνει «Ο τίγρης και η γιαγιά» στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα.

«Η μελέτη μας κατάφερε να διαλύσει ένα μεγάλο μυστήριο. Τα αφρικανικά παραμύθια, φαίνεται να αποτελούν παρακλάδι της ιστορίας "O λύκος και τα παιδιά", που με την πάροδο των ετών έχει εξελιχθεί στη σύγχρονη Κοκκινοσκουφίτσα. Πρόκειται για μια διαδικασία που οι βιολόγοι ονομάζουν, συγκλίνουσα εξέλιξη, κατά την οποία μη συγγενικά είδη αναπτύσσουν ομοειδή συμπεριφορά και εμφάνιση. Το γεγονός ότι η Κοκκινοσκουφίτσα εξελίχθηκε σε δύο εκδοχές, ξεκινώντας από την ίδια ρίζα, αποδεικνύει ότι η δυναμική της όλης ιστορίας μαγνητίζει τη φαντασία μας» εξηγεί χαρακτηριστικά ο ανθρωπολόγος δρ Τζαμσίντ Τεχράνι.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν το πότε ακριβώς ξεκίνησε η προφορική διάδοση της αρχικής εκδοχής του παραμυθιού με πρωταγωνιστή τον κακό λύκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: