Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Περνάει η ευτυχία από το στομάχι;

Νομίζετε πως η ευτυχία κρύβεται κάπου μακριά σας και πως για να την φτάσετε πρέπει πρώτα να βρείτε την κατάλληλη δουλειά ή τον κατάλληλο σύντροφο; Για ξανασκεφτείτε το...Η ευτυχία κρύβεται πολύ πιο κοντά σας. Για την ακρίβεια μόλις δύο βήματα παραδίπλα σας, εκεί κάπου στην κουζίνα.

Μαύρη σοκολάτα: Φυσικά και το ξέραμε. Περιέχοντας μαγνήσιο, η μαύρη σοκολάτα ήταν, είναι και θα είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό. Όχι πως την αποχωριστήκαμε ποτέ βέβαια για να δούμε τις παρενέργειες, αλλά πιστεύουμε τις αμέτρητες έρευνες και το γεγονός ότι οι πρώτοι που αναφέρθηκαν στις ευεργετικές της ιδιότητες ήταν οι Αζτέκοι. Τι; Δεν ξέρουν οι Αζτέκοι και ξέρεις εσύ;

Σπανάκι: Απόδειξη ότι ποτέ δεν είδες τον Ποπάυ να κλαίει. Ο σίδηρος που περιέχει σου χαρίζει επιπλέον ενέργεια και σου φτιάχνει το κέφι. Μην περιμένεις να σε κάνει να χαχανίζεις και σα μεθυσμένος, αλλά τη διάθεσή σου θα στη φτιάξει.

Γιαούρτι: Τα προβιοτικά που περιέχει το ελληνικό γιαούρτι έχουν άμεση επίδραση στη διάθεσή σου. Με άλλα λόγια, αν αυτή την περίοδο νιώθεις λίγο πεσμένος, φρόντισε να έχεις πάντα ένα γιαουρτάκι στο ψυγείο σου.

Καφές: Είναι γνωστό ότι ο καφές ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξυπνάει τον οργανισμό και προκαλεί ευεξία. Εκεί προφανώς οφείλονται και τα νευράκια που έχεις το πρωί αν δεν πιεις αμέσως τον καφέ σου και την πληρώνει ή αυτός που μένει μαζί σου ή ακόμα και τα έπιπλα. Να θυμάσαι, όμως, πως η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσει υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, με άλλα λόγια να γίνουν τα νεύρα σου κρόσια. Και αυτό δεν το θέλουμε.

Σολομός: Ο σολομός, γενικά τα λιπαρά ψάρια (τόνος, σαρδέλα, πέστροφα) και τα μύδια μας προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη και φτιάχνουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεσή μας. Εντάξει, δε χρειάζεται στο ραντεβού να βγείτε για σαρδέλες αλλά ένα σάντουιτς με σολομό ή τόνο μπορεί να σας ανανεώσει λιγάκι.

Μέλι: Περιέχει σίδηρο, μαγγάνιο και άλλα πολλά που διώχνουν μακριά το άγχος. Και γενικά καλό είναι να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή γιατί μας φτιάχνει τη διάθεση. Χωρίς υπερβολές φυσικά. Δεν είπαμε πως όσο περισσότερο μέλι τρως, τόσο περισσότερη χαρά θα πάρεις.

Πράσινο Τσάι: Όπως είναι γνωστό, το πράσινο τσάι περιέχει τεΐνη , ένα αντιοξειδωτικό που σε ηρεμεί και έρχεσαι –σχεδόν- σε κατάσταση ζεν. Προσπάθησε να το εντάξεις στις καθημερινές σου συνήθειες και σίγουρα θα βγεις κερδισμένος. Μπορείς να πας σε εξειδικευμένα μαγαζιά για να διαλέξεις τη γεύση που προτιμάς, να το φτιάξεις μόνος σου και να χαρείς και τη διαδικασία. Μετά θα κολλήσεις και θα θες και την κατάλληλη τσαγιέρα και πριν το καταλάβεις μπορεί να μεταλλαχτείς σε ειδήμονα. Μη φοβάσαι, αξίζει τον κόπο.

Αυγά: Τα αυγά, και ιδιαίτερα το ασπράδι, είναι η πιο συμπυκνωμένη τροφή πρωτεΐνης που μπορείς να βρεις. Σου δίνει ενέργεια και διώχνει μακριά την κατάθλιψη. Επίσης, η έλλειψη της βιταμίνης Β12 που σου προσφέρουν τα αυγά προκαλεί πολλά νευράκια και στεναχώριες. Επομένως, ένα δυο αυγά την ημέρα μπορούν να σου φτιάξουν τη διάθεση. Δε θυμάσαι τη μαμά σου που επέμενε πάντα πρωί πρωί να φας τα αυγουλάκια σου; Χαζή ήταν νομίζεις;

Μακαρόνια: Ναι, καλά διάβασες. Αν δεν τρως 4 πιάτα στην καθισιά σου και ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να σου προσφέρουν υδατάνθρακες που βελτιώνουν τη διάθεσή σου. Η έλλειψή τους γνωρίζουμε πως μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, άγχος και θυμό οπότε ας μην το ρισκάρουμε και έχουμε άλλα.

Καρύδια: Τα καρυδάκια είναι άριστη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν τους νευροδιαβιβαστές να λειτουργούν σωστά. Επομένως, σε βοηθάνε να μην πέσεις σε κατάθλιψη και να πάρεις λίγο τα πάνω σου. Φρόντισε να έχεις πάντα στο σπίτι για καλό και για κακό.

ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: