Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

5 συνήθειες που καλλιεργούν τη δύναμη της θέλησης

Όλοι παλεύουμε με τον εαυτό μας κατά καιρούς. Δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις, καταλήγοντας να κάνουμε κύκλους. Στο νέο της βιβλίο, η συγγραφέας Κέιτι Μόρτον αναλύει τις συνήθειες που ενισχύουν τη δύναμη της θέλησης. Μάθετε ποιες είναι αυτές.

1. Ξεκαθαρίζουμε τι είναι αυτό που θέλουμε. Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν «ενδίδουμε» ή «αντιστεκόμαστε» αν δε γνωρίζουμε πρώτα ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα από οτιδήποτε επιδιώκουμε; Οι σαφείς στόχοι δεν αφήνουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις.

2. Πιστεύουμε στις ικανότητές μας. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, όμως μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά μας. Η αλήθεια πηγάζει από μέσα μας, καθώς οι επιλογές μας αντικατοπτρίζουν τα πιστεύω μας. Εάν πιστεύουμε ότι κάτι είναι υπερβολικά δύσκολο για να το πετύχουμε, τότε μάλλον θα πράξουμε αναλόγως και δεν πρόκειται να δούμε κανένα αποτέλεσμα.

3. Λύνουμε τα προβλήματα αντί να τα παρατάμε. Οι αλλαγές μάς κάνουν να αισθανόμαστε άβολα και όταν αντιμετωπίζουμε ένα εμπόδιο συνήθως τα παρατάμε. Μάλιστα το βλέπουμε σαν μια δικαιολογία να αποφύγουμε οποιαδήποτε αλλαγή.

4. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Παγιδευόμαστε σε κακές συνήθειες όταν κατηγορούμε τις συγκυρίες και τους γύρω μας για πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε. Οι άνθρωποι που έχουν ισχυρή δύναμη της θέλησης δηλώνουν υπεύθυνοι για τις πράξεις και τις συνήθειες στη ζωή τους.

5. Πληρώνουμε το τίμημα. Όταν μας κυριεύει ο φόβος, μένουμε εγκλωβισμένοι στην ασφάλεια των οικείων σκέψεων και συνηθειών. Πρέπει όμως να ρισκάρουμε για να πάρουμε αυτό που θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: