Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Τα... X-Files της φύσης

Τα καιρικά φαινόμενα ανέκαθεν προκαλούσαν δέος στον άνθρωπο. Ακόμη και αν κατακτήσαμε μια κάποια ασφάλεια απέναντι τους, αφού τα εξηγήσαμε μέσω της επιστήμης, υπάρχουν κάποια πραγματικά περίεργα καιρικά φαινόμενα που μας αφήνουν με το στόμα ανοικτό.

1. Όταν ο ουρανός βρέχει ψάρια και βατράχους: Από την Καλιφόρνια μέχρι την Ινδία, υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων σε πολλές περιοχές για τους ουρανούς που άνοιξαν βρέχοντας ψάρια και βατράχια.

Τυφώνες που σχηματίζονται πάνω από λίμνες και θάλασσες συχνά σηκώνουν νερό και ό,τι περιέχει αυτό μέσα. Οι άνεμοι κάνουν αυτό το νερό σύννεφα που όταν ψύχονται πέφτουν υπό μορφήν βροχής στο έδαφος. Και μαζί και όλα όσα σήκωσε ο τυφώνας.

2. Οι μπάλες της φωτιάς: Μπάλες φωτός και θερμότητας σε μέγεθος μπάλας του γκολφ έως και μπάλας ποδοσφαίρου που υπερίπταντο στον ουρανό στη διάρκεια καταιγίδων. Συνήθως εξαφανίζονται όταν πέφτουν πάνω σε ο,τιδήποτε λειτουργεί με ηλεκτρισμό, π.χ. μια τηλεόραση. Κάποιες φορές όμως εκρήγνυνται προκαλώντας πυρκαγιές. Οι επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό.

3. Ο ουρανός ματώνει: Ακούγεται σαν κάτι από ταινία τρόμου του Χόλυγουντ ή πληγή του Φαραώ στη Βίβλο.

Παρ' ότι ανέκαθεν τρόμαζαν τους ανθρώπους που τις θεωρούσαν οργή του θεού τους, στην πραγματικότητα πρόκειται για σταγόνες βροχής που έχουν αναμειχθεί με κοκκινόχωμα ή κοκκινόχρωμη άμμο.

4. Όλα τριπλά: Ημέρες που ο ουρανός είναι πολύ καθαρός, ο Ήλιος είναι χαμηλά στον ορίζοντα και κάποια μικρά συννεφάκια είναι πιο ψηλά από αυτόν, τότε ο Ήλιος καθρεφτίζεται στα σταγονίδια των υδρατμών των σύννεφων με αποτέλεσμα να φαίνεται... τριπλός!

5. Μπλε φεγγάρι: Όχι το γνωστό Blue Moon, η διπλή Πανσέληνος που εμφανίζεται μέσα σε ένα μήνα κάθε περίπου 30 μήνες...

Μπλε φεγγάρι κυριολεκτικά. Πολλές φορές οι φωτιές στα δάση ή ηφαιστειακές εκρήξεις απελευθερώνουν υλικά στην ατμόσφαιρα που όταν αναμειγνύονταν με τους υδρατμούς δίνουν στο φως του φεγγαριού αυτή την απόχρωση.

6. Οι διάβολοι του νερού: Ονομάζονται "διάβολοι του νερού" και κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι μπορεί να εξηγηθεί ακόμη και ο θρύλος του τέρατος του Λοχ Νες.

Θερμά ρεύματα νερού τραβούν πιο ψυχρά και σχηματίζουν κάτι σαν χωνιά που εκτινάσσονται προς τα πάνω. Πολλές φορές παράγουν ήχους που μοιάζουν με σφύριγμα ή κοχλασμό. Και σίγουρα αν δεν προσέξει κάποιος καλά θα μπορούσε να τα περάσει για τέρατα που ετοιμάζονται να βγουν από το νερό.

7. Ανεμοστρόβιλοι της φωτιάς: Σχηματίζονται όταν υπάρχει κάποιο εξαιρετικά θερμό σημείο στο έδαφος. Μοιάζουν πολύ τρομακτικοί αλλά δεν μπορούν να διαλύσουν σπίτια όπως οι κανονικοί ανεμοστρόβιλοι.

8. Οι φωτιές του Σαν Έλμο: Μοιάζουν λίγο με τις μπάλες της φωτιάς. Συνήθως εμφανίζονται στα πλοία. Είναι μικρές φωτεινές μπάλες που προέρχονται από το στατικό ηλεκτρισμό και δημιουργούνται όταν κεραυνοί χτυπούν ψηλά αντικείμενα, όπως τα κατάρτια. Δεν είναι επικίνδυνες αλλά είναι δείγμα ότι ισχυρή καταιγίδα πλησιάζει, οπότε ειδοποιούν τους ναυτικούς να φύγουν από το σημείο εγκαίρως.

9. Όταν ο ουρανός βομβαρδίζει με πάγο: Ουσιαστικά πρόκειται για το γνωστό μας χαλάζι αλλά κάποιες φορές δημιουργούνται τόσο μεγάλες μπάλες που φτάνουν και τα 80 κιλά!

Κάποιες, όπως λένε οι επιστήμονες, προέρχονται από πάγο που συγκεντρώνεται σε φτερά αεροπλάνων αλλά για πολλές από αυτές, δεν έχει δοθεί επαρκής εξήγηση για την προέλευση τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: