Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Εκπληκτικά έργα από φυσητό γυαλί

Art Glass  είναι διεθνής όρος της σύγχρονης, κυρίως καλλιτεχνικής, υαλουργίας που αγκαλιάζει μια πολύ μεγάλη ποικιλία τεχνικών εφαρμογών, κύριο υλικό της οποίας είναι το γυαλί.

Περιλαμβάνει τις πολυποίκιλες τεχνικές κατασκευής των βιτρώ, την τεχνική του λειωμένου-φυσητού γυαλιού, την τεχνική του σκαλίσματος και της χαρακτικής, του ανάγλυφου και της αμμοβολής και φυσικά την ιδιότυπη γλυπτική με γυαλί ή συνθέσεις αυτού.

Ο Dale Chihuly είναι Αμερικανός γλύπτης έργων από φυσητό γυαλί. Σπούδασε την τέχνη του γυαλιού στην Βενετία και τα εκπληκτικά έργα του εκτίθενται σε όλο τον κόσμο.

Η τεχνική του φυσητού γυαλιού εφευρέθηκε από τους Φοίνικες το 50 π.Χ. Στην αρχαιότητα, το γυαλί καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστηρίου και θεωρείτο ως υλικό με μαγικές ιδιότητες. Αρχικά μάλιστα ήταν ιδιαίτερα σπάνιο και πολύτιμο, τόσο όσο και ο χρυσός.

Τα παλαιότερα αγγεία που βρέθηκαν χρονολογούνται γύρω στον 16ο αι. π.Χ. και είναι κατασκευασμένα με την τεχνική του πυρήνα. Από την εποχή αυτή, η τεχνολογία του γυαλιού εξελίχθηκε εξαιρετικά αργά (ενδεχομένως και λόγω του κλειστού χαρακτήρα του επαγγέλματος του υαλουργού) και ουσιαστικά άλλαξε μόνο στα ρωμαϊκά χρόνια με την ανακάλυψη του φυσητού γυαλιού.


Στον ελλαδικό χώρο, έχουν βρεθεί εξαιρετικά δείγματα υαλουργίας, όμως με εξαίρεση το πολύ σημαντικό εργαστήριο της Ρόδου, γνωρίζουμε ελάχιστα για την οργάνωση της παραγωγής.

Η πιο σημαντική εξέλιξη στην ιστορία του γυαλιού είναι αναμφίβολα η ανακάλυψη της τεχνικής του φυσητού γυαλιού, που χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια, και συγκεκριμένα στα μέσα του 1ου αι. π.Χ. η οποία απελευθέρωσε τους τεχνίτες από τους περιορισμούς των άλλων τεχνικών και έδωσε τη δυνατότητα παραγωγής αμέτρητων νέων σχημάτων και μορφών.

Η τεχνική του φυσητού γυαλιού είναι κατά βάση η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούνταν και στα ρωμαϊκά χρόνια και βασίζεται στη μορφοποίηση του αγγείου μέσω της παροχής αέρα στο εσωτερικό της μάζας ρευστού γυαλιού με τη βοήθεια μεταλλικού σωλήνα.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: