Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Η εμπειρία είναι κάτι που δεν μπορείς να αποκτήσεις δωρεάν.

Όλοι μας θα θέλαμε να κυκλοφορούμε στις εθνικές οδούς χωρίς να πληρώνουμε διόδια, είναι όμως αδύνατον. Ακόμα, και τα πιο μηδαμινά πράγματα έχουν τιμή. Η επιτυχία σ΄ένα διαγώνισμα μαθηματικών απαιτεί προσπάθεια, η επιτυχία σε διαγωνισμούς για πρόσληψη στο δημόσιο απαιτούν επιπλέον και τύχη. Κι αυτές δεν είναι παρά μικρές δοκιμασίες στις οποίες πρέπει να υποβληθούμε. Αν είχαμε να ανέβουμε στο Έβερεστ ή αν θέλαμε να γίνουμε επιφανείς αρχιτέκτονες, οι δυσκολίες θα αυξάνονταν και θα έπρεπε να αυξήσουμε και την προσπάθειά μας.

Εμείς όμως, προτιμάμε να παραπονιόμαστε περισσότερο για τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε παρά να προσπαθήσουμε για το στόχο μας. Αναρωτιόμαστε, από που πηγάζει η πεποίθηση πως όλα θα γίνουν στη ζωή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια; Η τύχη πόσα να κάνει από μόνη της;

Η ζωή απαιτεί επίμονη προσπάθεια ακόμα και για τα φαινομενικά απλά πράγματα, όπως η συζυγική ζωή ή η επικοινωνία με τα παιδιά. Κάθε μέρα είναι μοναδική γι” αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή πρέπει να αγωνιστείς για να κατακτήσεις κάτι, στις σχέσεις, στον επαγγελματικό τομέα, στη ζωή σου.

Πολλοί άνθρωποι επειδή κουράζονται με το να προσπαθούν κάθε μέρα να πετύχουν κάτι, αρκούνται στα κατορθώματά τους και προσαρμόζονται στα όρια που έχουν τεθεί από τους ίδιους ή τους έχουν θέσει άλλοι. Απ” την άλλη, κάποιοι πιστεύουν πως μια τέτοια ζωή θα ήταν αρκετά πληκτική για τα γούστα τους. Έτσι, περνούν τα όρια και πετυχαίνουν εκπληκτικά πράγματα, παρ” όλο που οι περισσότεροι μένουν πάντα στα μισά του δρόμου. Η προσπάθεια και η εμπειρία που τελικά αποκόμισαν, αξίζουν τον κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: