Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Διατροφικές συνήθειες με μεγάλη επιρροή

Διατροφικές συνήθειες με μεγάλη επιρροή: Κι όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες που δεν είναι τόσο αθώες όσο μοιάζουν. Για την ακρίβεια έχουν σοβαρές "παρενέργειες" για τον οργανισμό μας και κυρίως για την ψυχική μας ισορροπία.

Οι λιχουδιές που μας κάνουν επιθετικούς: Γνωρίζατε σίγουρα ότι η μαργαρίνη, το κατά κάποιο τρόπο λιγότερο υγιεινό υποκατάστατο του βουτύρου, δεν είναι υγιεινή, όπως ούτε τα προϊόντα που την περιέχουν. Αυτό όμως που ίσως δε γνωρίζατε είναι ότι σας κάνει πιο επιθετικούς!

Και δυστυχώς δεν είναι μόνο η μαργαρίνη που προκαλεί σε όσους την καταναλώνουν επιθετική συμπεριφορά αλλά επίσης: κέηκ, μπισκοτάκια, πατάτες τηγανητές, ντόνατς κοκ. Πρόκειται για λιχουδιές πλούσιες σε τρανς λιπαρά οξέα και συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και η επιθετικότητα.

Τα ζεστά ροφήματα στην πραγματικότητα μας κρυώνουν: Όταν κάνει πολύ ζέστη ζητάμε κρύα ροφήματα, και όταν κάνει κρύο ζητάμε ζεστά. Λάθος! Το παράδειγμα μπορούμε να το πάρουμε από την Ινδία για παράδειγμα, όπου παρά τη ζέστη η κατανάλωση ζεστού τσαγιού είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Η κατανάλωση ροφημάτων στις ίδιες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες- κατά προσέγγιση πάντα- βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει το δικό του σύστημα. Το να πίνουμε ζεστά ροφήματα, ουσιαστικά «εμποδίζει» τον οργανισμό να έχει σωστή θερμοκρασία. Όταν πίνουμε κάτι ζεστό, οι αισθητήρες της γλώσσας δίνουν το σήμα «υπερβολικής ζέστης» και έτσι μπαίνει εμπρός το σύστημα κατάσβεσης. Άρα, κρυώνουμε περισσότερο και ιδρώνουμε.

Όταν βλέπουμε κρέας στο τραπέζι ηρεμούμε: Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η θέαση κρέατος στο τραπέζι προκαλεί ηρεμία! Πιθανολογείται ότι αυτή η αίσθηση συνδέεται με πρωτόγονα ένστικτα, και το γεγονός ότι ο άνθρωπος κυνηγούσε την τροφή του. Το κρέας στο τραπέζι, αποτελεί τον «καρπό» του κυνηγιού, τέλος της αγωνίας για το φαγητό και άρα την ολοκλήρωση της αποστολής .

Πολλά χρώματα στο πιάτο, λιγότερα κιλά! Μέσα από πειράματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μίξη τροφών με διαφορετικό χρώμα στο ίδιο γεύμα βοηθά να ελέγξουμε την ποσότητα τροφής που καταναλώνουμε. Τα χρώματα κατά κάποιο τρόπο βοηθούν στο να καταλάβουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε «βάζοντας» φρένο. Αντίθετα, η ομοιομορφία δε βοηθά τον εγκέφαλο να δώσει σήμα, και το πιθανότερο είναι να τρώμε περισσότερο αν το φαγητό μας είναι μονόχρωμο.

Το ποτό ενισχύει τη μνήμη: Μπορεί η φράση “πίνω για να ξεχάσω” να είναι αρκετά δημοφιλής και να έχει μια βάση, αλλά οι επιστήμονες υπενθυμίζουν και προειδοποιούν ότι το αλκοόλ ενισχύει την μνήμη του υποσυνείδητου. Όσο διασκεδάζετε και “ξεχνιέστε” καταναλώνοντας ποτό, η ντοπαμίνη που εκκρίνεται κάνει αντίστροφη δουλειά. Η ντοπαμίνη, αν και είναι συνδεδεμένη με “χαρά” εν τούτοις αποτελεί μια ουσία “μνήμης”. Εν ολίγοις, όσο πιο πολύ ντοπαμίνη υπάρχει στο σώμα μας, τόσο πιο δεκτικοί γινόμαστε στο να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε ότι μας περιβάλλει στο υποσυνείδητο μας.

ygeia news

Δεν υπάρχουν σχόλια: