Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Υπάρχουν καλοί τρόποι στα social media;

Kαθημερινά εκφραζόμαστε μέσω των προφίλ μας στα κοινωνικά δίκτυα. Μιλάμε πολύ και σχεδόν για τα πάντα. Η καθημερινή ροή ειδήσεων και πληροφοριών οδηγεί σε status, σχόλια και συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων.

Πολλάκις τα αίματα ανάβουν και τα πράγματα εκτροχιάζονται, ακόμα και μέσα από τα πληκτρολόγια μας. Έχουμε δει “επώνυμους” να μιλάνε με απαράδεκτες εκφράσεις ο ένας για τον άλλο, πολιτικούς να κάνουν ατυχή σχόλια και θανάτους αναγνωρίσιμων ανθρώπων να κανιβαλίζονται.

Καλό είναι στις συνομιλίες μας να τηρούμε μερικούς κανόνες και να μη ξεχνάμε πως έστω και πίσω από τις οθόνες διαγράφεται μέρος του χαρακτήρα μας.

1. Μην υποτιμάς τον συνομιλητή σου. Είτε ξέρεις το άτομο (σε προσωπικό επίπεδο) με το οποίο διαφωνείς, είτε όχι καλό είναι να μην το περνάς για ηλίθιο. Ακόμα και αν σε έχει φέρει στο αμήν, δείξε χαρακτήρα και μην υποτιμάς τις απόψεις του. Το ίδιο θες και για εσένα άλλωστε. Να μην σε υποτιμούν. Σωστά;

2. Μην είσαι εριστικός/η. Απέφυγε τις ειρωνείες, τα κακεντρεχή σχόλια και φυσικά τις ύβρεις. Τα social media υπάρχουν για να ανταλλάσσουμε απόψεις και να δημιουργούμε επαφές με άτομα. Όχι για να ξεκατινιαζόμαστε. Διατήρησε ένα επίπεδο στους δημόσιους και ιδιωτικούς διαλόγους σου και αν κάποιος δεν σου ταιριάζει ή δεν τον συμπαθείς απλά κάνε τον unfriend. Και προς Θεού πες όχι στο κίνημα “Ψόφος” που έχει κατακλύσει το Facebook και το Τwitter. Όχι άλλο μίσος. Αγάπη μόνο.

3. Μοιράσου με σύνεση. Πολλές φορές γράφουμε πράγματα, τα όποια ακόμα και να τα σβήσουμε κάποιοι τα έχουν δεί. Δεν αφορούν όλους τα προβλήματα μας. Όλοι περνάμε φάσεις που μοιραζόμαστε πολύ προσωπικά πράγματα, αλλά χρειάζεται μέτρο. Επίσης, όλοι μας περνάμε άσχημες φάσεις ή μας ενοχλούν καταστάσεις και άνθρωποι και γράφουμε για αυτό. Κανείς όμως δεν θέλει φίλους που είναι μόνιμα μέσα στον αρνητισμό. Cheer up!

4. Όχι άλλα post. Έχουμε φίλους και θέλουμε να βλέπουμε τα νέα τους. Δυσκολευόμαστε όμως όταν κάνεις 67 post την ημέρα με φωτογραφίες, τραγούδια, στίχους, άρθρα και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Αφενός θα σε πλακώσουν στα hide ή στα unfriend, αφετέρου πραγματικά το να κάνεις 5 post το μισάωρο σε τι εξυπηρετεί; Αν ανεβάζαμε ό,τι διαβάζουμε, ακούμε και βλέπουμε πιθανόν να είχε κρασάρει το Facebook. Λίγα και καλά παίδες να υπάρχει ενδιαφέρον!

5. Μη το παρακάνεις. Τυχαίνει συχνά να το παρατραβάμε με τους “ψηφιακούς” μας φίλους. Κάποιους μπορεί να τους έχεις γνωρίσει in person, αλλά πολλούς δεν τους ξέρεις καν. Κράτα τα προσχήματα και μη ξεχνάς πως όπως και στη ζωή, έτσι και στα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να κρατάμε αποστάσεις. Απέφυγε χοντροκομμένα αστεία, υπερβολές και σχόλια που μπορεί να θίξουν τους φίλους σου και τελικά να σε κάνουν ανεπιθύμητο.

H νέα εποχή χρειάζεται αισθητική και καλούς τρόπους. Ας το προσπαθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: