Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Σπιρουλίνα

Σπιρουλίνα: Τι πρέπει να ξέρετε: Έχετε δοκιμάσει ποτέ σπιρουλίνα; Το μπλε-πράσινα φύκια περιέχουν μια  πρωτεΐνη, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και μπορεί να βοηθήσει στην προφύλαξη από λοιμώξεις.Ας μάθουμε σχετικά με αυτό το αρχαίο ευεργετικό συστατικό. 

Τι είναι η σπιρουλίνα;  Η σπιρουλίνα είναι ένα μικρό φυτό που το συναντάμε σε θαλασσινό νερό με καταγωγή από την Αφρική και τη Νότια Αμερική, όπου έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για αιώνες. Εισήχθη προς τη Δύση στη δεκαετία του 1970 και από τότε έχει θεωρηθεί από πολλούς ως ένα εξαιρετικά θρεπτικό συμπλήρωμα. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο καλό που η NASA έστειλε ακόμα και στους αστροναύτες να το δοκιμάσουν!

Είναι ενδιαφέρον, ότι η σπιρουλίνα απορροφά θρεπτικά συστατικά από το νερό στο οποίο μεγαλώνει. Αυτό μπορεί να μας θέσει σε κίνδυνο αν το νερό περιέχει βαρέα μέταλλα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ελέγξετε την πηγή κάθε σπιρουλίνας που αγοράζετε.

Ποια είναι τα οφέλη της σπιρουλίνας στην υγεία μας;  Σύμφωνα με την αυστραλιανή Spirulina, τα φύκια  περιέχουν περισσότερα από 100 θρεπτικά συστατικά. Έτσι δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι  η σπιρουλίνα  θεωρείται το πιο πλήρης συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο.

Η σπιρουλίνα περιέχει: 
     αμινοξέα 
    βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Ε 
     σίδηρο 
     Γάμμα Linolenin οξύ (GLA): ένα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα 
     ασβέστιο 
     μαγνήσιο 
     ψευδάργυρο 
     φώσφορο 
     κάλιο 
     Υψηλή επίπεδα Β καροτίνης 
     Αντιοξειδωτικά 
     χλωροφύλλη 
     Πρωτεΐνη: έχει περισσότερες πρωτεΐνες από το κρέας!

    Εχει 60-70% περιεκτικότητα σε πρωτείνη (ενδεικτικά αναφέρεται η περιεκτικότητα σε πρωτείνη άλλων τροφών, όπως η σόγια 35%, σκόνη γάλακτος 35%, κρέας 15-25%, αυγά 12%, δημητριακά 8-14%).
    Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 είναι 2-6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι
    περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και 28 φορές παρισσότερο από το ωμό βοδινό συκώτι
    Είναι 3 φορές περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη Ε από το ωμό φύτρο σιταριού και εχει 49% καλυτερη απορρόφηση από την συνθετική βιταμίνη Ε
    25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα β-καροτίνης από ότι τα ωμά καρότα
    Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο λάδι νυχτολούλουδου
    Η περιεκτικότητά της σε χλωροφύλλη είναι 5-30 φορές υψηλότερη από τον σπόρο άλφα-άλφα, το σταρόχορτο και το κριθαρόχορτο.

Τι λέει η επιστήμη: Πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες έχουν αποδείξει  τα οφέλη της σπιρουλίνας. Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σπιρουλίνα μπορεί να κάνει τα εξής :

    Να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα 
    Να βελτιώσει τη γενική υγεία και ευεξία 
    Βοηθά στην επούλωση πληγών 
    Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου και την τοξικότητα των νεφρών 
    Καταπολεμά τη γήρανση 
    Προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες και ιούς

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυτταρικής και Μοριακής Ανοσολογίας το 2011, αναφέρει ότι τα άτομα άνω των 50 ετών που λαμβάνουν σπιρουλίνα μπορεί να βοηθούν στη βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας τους και στην αντιμετώπιση της αναιμίας.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 τεύχος του JournalofMedicinalFood διαπίστωσε ότι η σπιρουλίνα μπορεί να ενισχύσει τις μεμβράνες στην εντερικά τοιχώματα του οργανισμού. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά στην προστασία του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.

Πώς να πάρετε σπιρουλίνα: Μεγάλη σημασία έχει ότι πλέον ​​ δεν χρειάζεται να λάβετε μεγάλη ποσότητας σπιρουλίνας για να απολαύσετε τα οφέλη της στη διατροφή σας. Μπορείτε να αγοράσετε τα συμπληρώματα σε μορφή σκόνης ή χαπιών από το τοπικό κατάστημα υγιεινής διατροφής σας. Οι θεραπευτές με φυσικά μέσα μπορούν επίσης να σας δώσουν σπιρουλίνα συμπληρώματα.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της σπιρουλίνας είναι περίπου 500 mg και είναι σοφό να ελέγξει την πηγή του προτού πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.


Δεδομένου ότι η σπιρουλίνα μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία υγείας  πριν τη λήψη.

Παλιά όσο και ο άνθρωπος: Υπάρχουν αναφορές ότι είχε ευρεία χρήση στο διαιτολόγιο των Αζτέκων στο Μεξικό εδώ και 400 χρόνια.

Στις μέρες μας αποτελεί τροφή της φυλής kanembu στην περιοχή της λίμνης Τσαντ στη Δημοκρατία του Τσαντ στην Αφρική. Εκεί πωλείται σαν αποξηραμένο είδος ψωμιού και ονομάζεται “dihe”.
Για την καλλιέργεια του προς μαζική παραγωγή εδώ και είκοσι χρόνια χρησιμοποιούνται μεγάλες δεξαμενές αλλά και συγκεντρώσεις σε φυσικές λίμνες. Η σημερινή παγκόσμια παραγωγή ξεπερνά τους 3000 τόνους.

Μπορεί να καταναλωθεί και ως πρόσθετο σε διάφορα είδη τροφίμων (ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, χυμού κλπ) αλλά μπορέι να χρησιμοποιηθεί και ως άριστη ζωοτροφή, ως τροφή σε υδατοκαλλιέργειες, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρωστικών τροφών και καλλυντικών, για φθορίζοντες δείκτες σε ιατρικά τεστ καθώς και για την παραγωγή ενζύμων στην Μοριακή Γενετική..
Είναι ασφαλέστατο διατροφικό προιόν και αυτό έχει αποδειχθεί τόσο από εκτενείες τοξικολογικές μελέτες όσο και από την μακροχρόνια κατανάλωσή της ανα τους αιώνες.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Αυτές οφεόλονται στις δύο κύριες ουσίες που συγκεντρώνη η Σπιρουλίνα την ΦΥΚΟΚΥΑΝΙΝΗ και την ΣΠΙΡΟΥΛΑΝΗ.

Η φυκοκυανίνη είναι η κυριότερη πρωτείνη της σπιρουλίνας. Είναι μία φυκομπιλιποπρωτείνη επειδή περιέχει μία κυανή χρωστική, το τετραπυρρολικό χρωμοφόρο κυανομπιλίνη, στο οποίο οφείλεται το βαθύ κυανούν χρώμα της πρωτείνης αυτής. Συμμετέχει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης μαζι με την φυκομπιλιποπρωτείνη αλλοφυκοκυανίνη και τη χρωστική χλωροφύλλη.

Η σπειρουλάνη είναι ένας θειικός πολυσακχαρίτης μεγάλου Μοριακού βάρους και αποτελείται από απλά σάκχαρα, παράγωγα της ραμνόζης, ξυλόζης καθώς και ουρονικά οξέα. 

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Τα κύρια αντιοξειδωτικά συστατικά είναι η φυκοκυανίνη, σπειρουλάνη, το β-καροτένιο, και ορισμένες πολυφαινόλες. In vitro έχει αποδειχθεί ότι η φυκοκυανίνη δεσμέυει τις πολύ δραστικές ρίζες του υδροξυλίου και υπεροξειδίου, καθώς και τα δραστικά υπεροξυνιτρώδη ιόντα. παρεμποδίζει την οξείδωση λιπιδίων καθώς και εκλεκτικά τη δράση του ενζύμου κυκλοοξυγενάση-2 COX-2, το οποίο είναι υπεύθυνο για διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις και υπερεκφράζεται σε διάφορους τύπους καρκίνου. Η σπιρουλάνη δεσμεύει ρίζες υδροξυλίου και λιπιδίων καθώς και άλλες ελεύθερες ρίζες.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Έρευνες σε ανθρώπινα κύτταρα αλλά και σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση 1γρ σπειρουλίνας την ημέρα προκαλεί πλήρη εξάλειψη βλαβών λευκοπλακίας (προκαρκινική βλάβη βλεννογόνου του στόματος). Η φυκοκυανίνη επάγει απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) ανθρώπινων κυττάρων λευχαιμίας,ενώ η σπειρουλάνη μειώνει την μεταστατικότητα στον πνέυμονα κυττάρων μελανώματος. Παράλληλα εκχύλισμα πολυφαινολών σπιρουλίνας αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό ανθρώπινων κυττάρων ηπαττώματος (όγκος ήπατος).
Πρόσφατα άρχισε να δοκιμάζεται η χρήση της χρωστικής φυκομπιλίνης για τη στοχευμένη δημιουργία ελεύθερων ριζών, μετά από διέγερσή της με φωτεινή ακτινοβολία με σκοπό την καταστροφή καρκινικών όγκων (φωτοδυναμική θεραπεία)

ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS: Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σπιρουλίνας και ιδιαίτερα της σπιρουλάνης είναι η ικανότητά της ναπαρεμποδίζουν την ανάπτυξη του ιού HIV-1, καθώς και άλλων ιών.Μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση 5γρ σπειρουλίνας την ημέρα αυξάνει το επίπεδο IgE στο σίελο ανθρώπων, ενώ κανονικοποιεί τα επίπεδα IgE στο αίμα (μείωση αλλεργικών αντιδράσεων). Παράλληλα προστατεύει έναντι της αλλεργικής ρινίτιδας. Η κατανάλωση σπειρουλάνης οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων IFNγ.Επίσης και τα επίπεδα της IL1 και του νεκρωτικού παράγοντα των όγκωνTNFα στα ανθρώπινα κύτταρα Τ.

ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ: Λόγω των ανωτέρω ιδιοτήτων που εκτέθηκαν, η σπιρουλίνα προσέλκυσε την προσοχή των ερευνητών της NASA για κάποιο υποκατάστατο της υψηλής απαιτήσεων διατροφής των αστροναυτών, κατά τις μακροχρόνιες παραμονές τους στους διαστημικούς σταθμούς.

H NASA ακόμη μαζί με άλλες συνεργαζόμενες Εθνικές Διαστημικές Υπηρεσίες, σχεδιάζει ένα “Ελεγχόμενο Οικολογικό Σύστημα Υποστήριξης Ζωής” το οποίο θα παρέχει οξυγόνο και τροφή στους αστροναύτες και θα ανακυκλώνει τα απόβλητα, ανθρώπινα και μη, με τη βοήθεια διαφόρων βακτηρίων, κατά την διάρκεια των διαπλανητικών ταξιδίων.

Ενα παρόμοιο Ευρωπαικό πρόγραμμα ονομάζεται MELISSA και υποστηρίζεται από την Ευρωπαική Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). Στο σύστημα αυτό υποστήριξης της ζωής προβλέπεται η ανάπτυξη μικροοργανισμών και η σπιρουλίνα έχει τον κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία. 

Η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Για τη σπιρουλίνα της περιοχής Νιγρίτας Σερρών να πούμε εν συντομία ότι η ιδέα της παραγωγής ξεκίνησε το 1992 έπειτα από 10ετη έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του τμήματος Γεωλογίας-Γεωθερμίας και του Ινστιτούτου Γεωμεταλλευτικών Ερευνών. ο καθηγητής του Αριστ.Παν.Θεσσαλονίκης Δρ.Μιχαήλ Φύτικας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω περιοχή είναι όχι μόνον ιδανική για την παραγωγή σπιρουλίνας, αλλά αποτελεί και την μοναδική περιοχή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης που συνδυάζει αρμονικά τις παραμέτρους καλλιέργειας του κυανοπράσινου φύκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: