Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η πανάκριβη ιστορία μιας πεταμένης τσίχλας!

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί μια τσίχλα που πετάτε στο δρόμο πόσο κοστίζει για να την καθαρίσουν τα συνεργεία καθαριότητας; Διαβάστε και ίσως την επόμενη φορά να το σκεφτούμε όλοι μας πριν κάνουμε την απλή αυτή κίνηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν για τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις πραγματικά αφήνουν άφωνους όσους τα αντικρίζουν που δεν περνούσε καν από το μυαλό τους ποια είναι η επίπτωση από το φτύσιμο μιας τσίχλας.

Μόνο στη Ρώμη καθημερινά στους δρόμους καταλήγουν 15.000 μαστίχες με την ετήσια βάση να ξεπερνά τα 5.5 εκατομμύρια. Πριν από λίγες μέρες εθελοντές και υπάλληλοι του δήμου της αιώνιας Πόλης διαπίστωσαν πόσο δύσκολη και δαπανηρή είναι η διαδικασία απομάκρυνσης της τσίχλας. Το κόστος απομάκρυνσης κάθε τσίχλας υπολογίστηκε από το δήμο στο ένα ευρώ!

Στη Γερμανία το αντίστοιχο κόστος για τις πόλεις φτάνει ετησίως- κρατηθείτε-το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η έρευνα απέδειξε πως για παράδειγμα σε στάσεις λεωφορείων η μπροστά από κινηματογράφους οι ειδικοί μέτρησαν ως και 90 τσίχλες σε ένα μόλις τετραγωνικό μέτρο.

Για την απομάκρυνση τους χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, εργατοώρες, ειδικά μηχανήματα και υγρά για να μαλακώσουν αρχικά την τσίχλα και στην συνέχει δεύτερο συνεργείο καθαρισμού για να την αφαιρέσουν. Για κάθε τετραγωνικό μέτρο απαιτούνται έως και 20 λεπτά ενώ το κόστος κυμαίνεται στα 15 ευρώ.

Το φτύσιμο της τσίχλας τιμωρείται πλέον στη Γερμανία. Όσοι πιάνονται επ΄ αυτοφώρω καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο από 20 έως και 50 ευρώ. Πολύ υψηλότερα είναι τα πρόστιμα στην Πράγα ενώ στη Σιγκαπούρη, όπου η τσίχλα είχε απαγορευτεί για μεγάλο διάστημα, πωλείται σήμερα μόνον με συνταγή! Όσοι ασχολούνται με το θέμα προτείνουν μέτρα όπως την τοποθέτηση ειδικών, χρωματιστών, ίσως και αστείων κάδων, που τα τραβούν την προσοχή των μανιακών της τσίχλας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: