Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ινδιάνοι

Η ακινησία και η παθητικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του πλανήτη απέναντι σε ένα σύστημα που αποκλείει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού -και δεν είναι καθόλου μυστικό πως στο μέλλον θα αποκλείει ακόμα περισσότερους- δεν θα πρέπει να προκαλούν εντύπωση.

Η ανθρωπότητα κοιτούσε συχνά από την άλλη μεριά, όταν διαπράττονταν εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας. Και τα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας τα έκαναν άνθρωποι. Δεν τα έκαναν εξωγήινοι.

Η άρνησή μας να δούμε την κατάσταση όπως ακριβώς είναι -και να παραδεχτούμε πως είναι απελπιστική- δεν πρόκειται να μας βοηθήσει ιδιαίτερα.

Αντιθέτως, η ταπεινή μου γνώμη είναι πως πρέπει να δούμε την κατάσταση όπως ακριβώς έχει. Όσο δυσάρεστο και επώδυνο κι αν είναι αυτό. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το παρόν και τα σχέδια για το τρομακτικό μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Τον περασμένο αιώνα, οι Εβραίοι -και όχι μόνο- θεωρήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία «άχρηστοι άνθρωποι». Σας θυμίζει κάτι; Θα έπρεπε.

Κι όμως, ακόμα κι όταν χιλιάδες Εβραίοι κατέληξαν στους φούρνους των κρεματορίων, δεν ήταν λίγοι οι Εβραίοι -ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες Εβραίοι (ή Εβραίοι της Ελλάδας)- που αρνήθηκαν να παραδεχτούν πως αυτό συμβαίνει. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξουν κι αυτοί στους φούρνους.

Η άρνηση της πραγματικότητας δεν είναι καθόλου ευεργετική για το μέλλον σου.

Δεν έχει κανένα νόημα να αρνηθείς πως ζεις στο δόγμα της ελεύθερης αγοράς, πως το κέρδος είναι η μόνη αποδεκτή και αδιαμφισβήτητη «αξία», πως οι νόμοι φτιάχνονται πια μόνο για να υπηρετήσουν το κέρδος και πως εκατομμύρια άνθρωποι -που αυξάνονται διαρκώς- δεν έχουν λόγο ύπαρξης και θεωρούνται άχρηστοι επειδή δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας γι’ αυτούς και δεν παράγουν κέρδος. Περισσεύουν. Αν είσαι, ήδη, ένας από αυτούς, «Περισσεύετε».

Η νέα Τελική Λύση μπορεί να μην φαίνεται τόσο βάρβαρη και αποκρουστική αλλά μπορεί να είναι πιο «αποδοτική» και αποτελεσματική από το Ολοκαύτωμα.

Σε αυτόν τον νέο παγκόσμιο «πολιτισμό» της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους, εμείς είμαστε οι Ινδιάνοι.

Οι Ινδιάνοι -όπως και άλλοι αυτόχθονες λαοί- είχαν για αιώνες δική τους γη και έναν ωραιότατο και σοφό πολιτισμό αλλά κατακτήθηκαν, και όσοι επέζησαν από την γενοκτονία -που τότε δεν την έλεγαν ακόμα «γενοκτονία» και αυτός μάλλον είναι ο λόγος που δεν φτιάχνουν μνημεία για την γενοκτονία των Ινδιάνων- έζησαν σαν σκλάβοι χωρίς δικαιώματα στην ίδια τους την πατρίδα.

Σκλάβοι χωρίς δικαιώματα στην ίδια τους την πατρίδα. Τελικά, οι Ινδιάνοι ήταν πολύ μπροστά. Με την ευκαιρία, ένα από τα πράγματα που ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω ήταν η ανακάλυψη της Αμερικής, και όχι μόνο της Αμερικής.

Το να υποστηρίζεις πως ένας τόπος που κατοικείται για αιώνες ανακαλύφτηκε όταν τον ανακάλυψαν οι Ευρωπαίοι είναι σαν να υποστηρίζεις πως εσύ ανακάλυψες το αεροπλάνο επειδή μπήκες μέσα για πρώτη φορά στη ζωή σου.

Καθώς μας έχουν καθηλώσει με επιδέξιο τρόπο και μας έχουν ζαλίσει με ατελείωτες οικονομικές και πολιτικές συζητήσεις και αναλύσεις που περιέχουν συνεχείς εκβιασμούς και αντιμετωπίζουν την ελεύθερη αγορά και το κέρδος σαν τους δυο μοναδικούς θεούς που γνώρισε η ανθρωπότητα -και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους αμφισβητήσει-, μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πως εμείς είμαστε οι Ινδιάνοι αυτής της υπόθεσης.

Κι αν οι Ινδιάνοι ηττήθηκαν από έναν -θεωρητικά τουλάχιστον- ανώτερο πολιτισμό, εμείς θα ηττηθούμε από τον πολιτισμό του κέρδους.

Εγώ, πάντως, ήμουν πάντα με τους Ινδιάνους. Τώρα ξέρω γιατί. Ουγκ.

pitsirikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: