Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Το πάχος ρυθμίζεται απ' τον εγκέφαλο

Το πάχος ξεκινά και ρυθμίζεται απ' τον εγκέφαλο: Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν μια μέθοδο που μετατρέπει το «κακό» λευκό λίπος που κάνει υπέρβαρο τον άνθρωπο σε «καλό» καφέ λίπος που καίει θερμίδες και τον απαλλάσσει από το παραπανίσιο βάρος.

Η μέθοδος έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους, προσφέροντας ένα αποτελεσματικό όπλο καταπολέμησης της παχυσαρκίας και των προβλημάτων που συνδέονται με αυτήν.

Η ανακάλυψη έγινε μετά από έρευνες για μια πρωτεΐνη που συνδέεται με την όρεξη και είναι γνωστή ως NPY. Οι ερευνητές κατέστειλαν την παραγωγή της NPY στον εγκέφαλο ποντικών θεωρώντας ότι η καταστολή θα οδηγούσε σε απώλεια της όρεξης και σε μείωση του βάρους τους.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cell Metabolism» διαπίστωσαν ότι το εγχείρημά τους δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και την απώλεια βάρους των ποντικών αλλά επιπλέον άλλαξε τη σύσταση του λίπους στο σώμα τους μετατρέποντας το λευκό λίπος σε καφέ.

Το καφέ λίπος υπάρχει σε αφθονία στο σώμα μας όταν είμαστε μωρά και χρησιμεύει για την παραγωγή της απαραίτητης θερμότητας για τον οργανισμό, η οποία φυσικά επιτυγχάνεται με την «εντατική» καύση θερμίδων.

Καθώς όμως μεγαλώνουμε το καφέ λίπος υποχωρεί και δίνει τη θέση του στο λευκό το οποίο δεν έχει τις ίδιες «καυστικές» ιδιότητες. Θεωρείται «κακό» γιατί συσσωρεύεται σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως γύρω από την κοιλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: