Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Όμορφη σαν τριαντάφυλλο

Μια παλιά ιστορία λέει ότι στον κήπο της Εδέμ υπήρχαν ρόδα, αλλά χωρίς αγκάθια  κι ότι αυτά εμφανίστηκαν με το προπατορικό αμάρτημα. 

Κατά τη μυθολογία, η θεά Χλωρίδα μεταμόρφωσε σε λουλούδι μια όμορφη, νεκρή νύμφη. Η Αφροδίτη πρόσθεσε ομορφιά, οι τρεις Χάριτες λάμψη, χαρά και γοητεία. Ο θεός Διόνυσος δώρισε νέκταρ, ενώ ο Απόλλωνας έλουσε το λουλούδι στο φως του ήλιου. Το νέο άνθος δόθηκε στον Έρωτα κι ονομάστηκε ρόδο. 

Ένας διαφορετικός μύθος λέει ότι η  Κυβέλη δημιούργησε το τριαντάφυλλο για να μειώσει την ομορφιά τής Αφροδίτης, την οποία ζήλευε, και κάποιοι άλλοι ότι το ρόδο γεννήθηκε από ένα χαμόγελο του Έρωτα ή από τα μαλλιά της Αύρας. Όπως και να έχει, το τριαντάφυλλο, το οποίο ήρθε στην Ευρώπη τον 12ο ή 13ο αιώνα μέσω των ιπποτών που γύριζαν από τις Σταυροφορίες, έχει υπάρξει και παραμένει σύμβολο ομορφιάς και γοητείας, αλλά κι ένα υπέροχο μυστικό ομορφιάς.

Ροδέλαιο, το «μαγικό»: Το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου περιέχει περίπου 500 ενεργά συστατικά! Λειτουργεί ευεργετικά για το δέρμα με ρυτίδες, κοκκινίλες ή και έκζεμα, ακόμα και στα παιδιά.

Διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες (για αυτό και χρησιμοποιείται τόσο συχνά σε κρέμες και άλλα καλλυντικά), βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας και συντελεί στην αναδόμηση των κυττάρων. Βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών.

Ιδίως το άγριο τριαντάφυλλο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης C, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικό απέναντι στη γήρανση, στις λεπτές γραμμές και τις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος.

Πέρα, όμως, από την ευεργετική του δράση στο δέρμα, έχει και ψυχοθεραπευτικές ή αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, καθώς μειώνει τον εκνευρισμό και  την επιθετικότητα, δρα αγχολυτικά και χαλαρωτικά, ηρεμεί το συκώτι, ρυθμίζει την όρεξη και τονώνει τον οργανισμό.

Για την παρασκευή ενός γαλονιού ροδόνερου χρειάζονται τουλάχιστον 3 κιλά ροδοπέταλα! Πιο συγκεκριμένα, από την ποικιλία Rose Otto χρειάζονται 1200 μπουμπούκια για μόλις ένα γραμμάριο αιθέριο έλαιο!
Στη Μέση Ανατολή το Δαμασκηνό ρόδο θεωρείται το τελειότερο από όλα τα λουλούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: