Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Οι συνηθέστερες προλήψεις στα ταξίδια

Γιατί δεν υπάρχει δωμάτιο 13 ή 1313 σε πολλά δημοφιλή ξενοδοχεία; Αποφεύγετε να περνάτε κάτω από σκάλες; Αρνείστε να μπείτε σε αεροπλάνο χωρίς το φυλαχτό σας; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι.

Ο κόσμος είναι γεμάτος προλήψεις, τους άγραφους κανόνες των οποίων λαμβάνουν υπόψη ακόμα και τα ξενοδοχεία και οι αερογραμμές. Ορίστε λοιπόν οι πιο συνηθισμένες προλήψεις για τα ταξίδια – αγνοήστε τες με δική σας ευθύνη!

Ο γρουσούζικος αριθμός 13: Είναι ίσως η διασημότερη πρόληψη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν τόσοι πολλοί που φοβούνται τον αριθμό 13 που υπάρχει και σχετική ασθένεια, η... τρισκαιδεκαφοβία! Η επικρατέστερη εξήγηση είναι θρησκευτικής φύσης: το τραπέζι του Μυστικού Δείπνου είχε δεκατρείς ανθρώπους, και ο δέκατος τρίτος που κάθισε ήταν ο Ιούδας.

Δεν υπάρχει δωμάτιο 13 ή 1313 σε πολλά δημοφιλή ξενοδοχεία – πολλά μάλιστα φτάνουν μέχρι την παράλειψη του δέκατου τρίτου ορόφου (δηλαδή τον 12ο όροφο διαδέχεται ο 14ος !). Και δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία προληπτικά: πολλές εταιρείες αερογραμμών δεν έχουν δέκατη τρίτη σειρά καθισμάτων στα αεροπλάνα τους και πολλά αεροδρόμια παραλείπουν τη δέκατη τρίτη θύρα!

Μην ταξιδέψετε Παρασκευή: Η δεδομένη κακοτυχία ενός ταξιδιού την Παρασκευή είναι πολύ διαδεδομένη ανάμεσα στους ναυτικούς (άλλωστε, ο Λόρδος Βύρων ξεκίνησε Παρασκευή για να έρθει στην Ελλάδα και πέθανε). Ο συνδυασμός της αντίληψης αυτής έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη κίνηση στα αεροδρόμια τις Παρασκευές -ή έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται η αεροπορική βιομηχανία.

Πολλά διάσημα ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Ναπολέων και ο Ρούσβελτ, αρνιόντουσαν να ταξιδέψουν και να υπογράψουν σημαντικά έγγραφα τη μέρα αυτή. Φυσικά, παίζει ρόλο και το μέρος του κόσμου στο οποίο βρίσκεστε, μιας και στην Καμπότζη η κακότυχη μέρα για ταξίδια είναι η Πέμπτη.

Ξεκουραστείτε προτού ταξιδέψετε: Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη στην Ρωσία πως πρέπει να κάτσεις πάνω στις βαλίτσες σου, έστω και για λίγο, προτού ταξιδέψεις. Επίσης, θεωρείται γρουσουζιά να επιστρέψεις στο σπίτι για να πάρεις κάτι που ξέχασες, οπότε σιγουρευτείτε πως τα πήρατε όλα προτού ξεκινήσετε. Στη Βουλγαρία, το σκούπισμα την ημέρα της αναχώρησης θεωρείται κακότυχο, επειδή δείχνει ότι «το πρόσωπο που φεύγει σκουπίζεται και διώχνεται από το σπίτι».

Η πρωτοχρονιάτικη σαμπάνια: Ο κόσμος βρίθει πρωτοχρονιάτικων εθίμων, από το καθιερωμένο φιλί ως την κατανάλωση δώδεκα ρογών σταφυλιού με το που αλλάζει ο χρόνος. Στη Λατινική Αμερική υπάρχουν μια σειρά προκαταλήψεις για τα πρωτοχρονιάτικα ταξίδια: στο Μεξικό, όσοι προσδοκούν ένα χρόνο γεμάτο εξερεύνηση, βάζουν τις βαλίτσες τους στην ισόγεια βεράντα, ενώ στην Κολομβία, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν πρέπει να πακετάρουν τις βαλίτσες τους και να τις πάνε …βόλτα στους δρόμους της πόλης τα μεσάνυχτα της πρωτοχρονιάς.

Ποτέ τη 17η του μήνα: Ο περισσότερος Δυτικός κόσμος αποφεύγει τον αριθμό 13, ενώ οι Ιταλοί προσθέτουν και τον αριθμό 17 στη λίστα των «κακών» αριθμών. Η κακή φήμη του 17 οφείλεται στη λατινική μορφή του, XVII, του οποίου αναγραμματισμός είναι το VIXI, που στα λατινικά σημαίνει «ζούσα» ή «πέθανα». Επομένως, είναι αρκετά απίθανο να βρείτε το δωμάτιο 17 σε πολλά ιταλικά ξενοδοχεία ή τη σειρά 17 στα σινεμά και τα θέατρα. 

Οι αεροπορικές εταιρείες το σέβονται αυτό και παραλείπουν τη 17η σειρά από τα αεροπλάνα τους που απογειώνονται από την Ιταλία. Μέχρι και η Renault συμμορφώθηκε· το μοντέλο της R17 βαφτίστηκε εκ νέου R177 για την ιταλική αγορά.

Επιστρέφοντας στη Ρώμη: Οι παραδόσεις απαιτούν από όσους επιθυμούν να επισκεφτούν ξανά τη Ρώμη στο μέλλον να ρίξουν ένα νόμισμα στο διάσημο σιντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι. Μάλιστα, λέγεται πως αν κανείς ρίξει δύο νομίσματα, θα βρει τον έρωτα στη Ρώμη, ενώ αν ρίξει τρία, θα παντρευτεί έναν κάτοικό της. 

Ευτυχώς, τα νομίσματα στο σιντριβάνι (αξίας περίπου 3.000 ευρώ τη μέρα!) χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό, μιας και όσα δεν κλέβονται, διατίθενται για αγαθοεργίες. Μια παρόμοια πρόληψη υπάρχει και στη Χαβάη, όπου η παράδοση θέλει να ρίχνουν ένα στεφάνι λουλουδιών στον Ειρηνικό· αν παρασυρθεί μακριά απ’ τις ακτές, αυτός που το έριξε δε θα επιστρέψει ποτέ στη Χαβάη.

Τέσσερα: Τα νούμερα είναι μάλλον κοινός τόπος στις προλήψεις του πλανήτη, και ορίστε άλλο ένα γρουσούζικο νούμερο: το τέσσερα. Καταπώς φαίνεται, η ιαπωνική και η κινεζική λέξη για τον αριθμό τέσσερα ακούγεται παρόμοια με τη λέξη «θάνατος», οπότε πολλά ξενοδοχεία και δημόσια κτήρια στην ανατολική Ασία παραλείπουν την αρίθμηση του τέταρτου ορόφου. Παρομοίως, μια ιαπωνική αεροπορική εταιρεία παραλείπει το τέσσερα και το εννιά (το οποίο ακούγεται σαν τη λέξη «βασανιστήριο») όταν αριθμεί τις σειρές των καθισμάτων. Α, σας το είπαμε; Παραλείπει και το 13 καλού κακού.

Προσοχή στη θέση του κρεβατιού σας: Είτε πιστεύετε στο Feng Shui είτε θεωρείτε πως είναι ανοησίες, θα διαπιστώσετε ότι πολλά ξενοδοχεία και δημόσιες υπηρεσίες στην Κίνα συμμορφώνονται με τις αρχές του. Στην Ιαπωνία, η θέση του κρεβατιού έχει και μια μεταφυσική διάσταση: στις κηδείες, τα σώματα τοποθετούνται με κατεύθυνση προς το βορρά, μιας και οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι προς τα εκεί ταξιδεύει η ψυχή μετά θάνατον. Κατά συνέπεια, σε πολλά ξενοδοχεία τα κρεβάτια τοποθετούνται με κατεύθυνση προς το νότο, την ανατολή ή τη δύση – για να μην πάρουν το λάθος μήνυμα οι θεότητες του άλλου κόσμου.

Αποφύγετε τα κακότυχα σουβενίρ: Πολλοί αφαιρούν κομμάτια από ένα τοπίο προκειμένου να πάρουν μαζί τους ένα δωρεάν σουβενίρ. Ωστόσο, όλοι όσοι σκοπεύουν το κάνουν καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν, μιας και πολλοί μύθοι και θρύλοι μιλούν για κατάρες που επιφέρει μια τέτοια κλοπή. Λέγεται ότι η μαύρη άμμος και οι ηφαιστειακές πέτρες της Χαβάης περιέχουν αρχαία πνεύματα, τα οποία καταριούνται όλους όσοι παίρνουν μαζί τους αναμνηστικά από το έδαφος του νησιού. 

Παρόμοιες κατάρες επωμίζονται και όσοι κλέψουν πέτρες από το ιερό βουνό των Αβοριγίνων, το Άιερς Ροκ, στην Αυστραλία. Μια ακόμη δεισιδαιμονία λέτε; Οι εκατοντάδες τουρίστες που επιστρέφουν τις πέτρες κάθε χρόνο αφότου πέρασαν απίστευτες κακοτυχίες θα διαφωνούσαν μαζί σας.

Προσοχή στη συμπεριφορά σας στο τραπέζι: Η ώρα του γεύματος είναι γεμάτη οιωνούς, και αν επισκέπτεστε μια χώρα, υπάρχει μια σειρά από κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν για να βγείτε από την τραπεζαρία αλώβητοι. Ένα από τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι τουρίστες στην Ασία είναι να σχηματίσουν με τα ξυλάκια του φαγητού το γράμμα V, πράγμα που θα τους φέρει μεγάλη κακοτυχία, μιας και σχήμα V έχουν τα ξύλα θυμιάματος που καίνε προς τιμήν των νεκρών.

Στην Ευρώπη, σας περιμένει κακοτυχία αν κατά τη διάρκεια μιας πρόποσης δεν κοιτάτε στα μάτια τους άλλους, και αν ρίξετε το αλάτι πάνω στο τραπέζι θα πρέπει να ρίξετε λίγο πάνω από τον ώμο σας για να αναιρέσετε την κακοτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: