Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Τι χρειάζεσαι μετά τις διακοπές;

Η επιστροφή στην πόλη μετά από μια ευχάριστη καλοκαιρινή ανάπαυλα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Πολλοί μάλιστα υποφέρουν από το «Σύνδρομο του στρες μετά τις διακοπές» – παρουσιάζοντας ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως λένε οι ειδικοί. 

Επειδή όμως προφανώς δε θέλεις να ανήκεις σε αυτούς, δες μερικές ιδέες για το τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να επιστρέψεις ομαλά στην καθημερινότητα (σωματικά και ψυχικά):

1. Κατ΄αρχάς φτιάξε ένα καλό διατροφικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, το καροτένιο και τα φλαβονοειδή. Έτσι θα έχεις διπλή ωφέλεια: Από τη μια θα διορθωθούν τα προβλήματα που πιθανόν δημιούργησαν οι καλοκαιρινές διατροφικές ατασθαλίες και από την άλλη θα αυξηθεί η άμυνα του οργανισμού.

Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση καλό είναι να καταναλώνεις φρούτα εποχής (αχλάδια, δαμάσκηνα, καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, σταφύλια, σύκα, βατόμουρα), πράσινα λαχανικά (αγγούρια, κολοκυθάκια, μπάμιες, πιπεριές, φασολάκια), ντομάτες, καρότα, μελιτζάνες, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής άλεσης. Και φυσικά να πίνεις άφθονο νερό.

2. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά. Ο καλός ύπνος όχι μόνο ξεκουράζει το σώμα, αλλά προσφέρει και πιο ευχάριστη διάθεση.

3. Να αναπολείς τις διακοπές, αλλά μη μείνεις μόνο εκεί. Αναζήτησε άμεσα νέες ασχολίες για να γεμίσεις ευχάριστα τον χρόνο σου. Από μικροαλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού, σεμινάρια και μαθήματα, γυμναστική, καθημερινές βόλτες, επαφές με φίλους που έχεις καιρό να δεις ή ό,τι άλλο μπορεί να σε ικανοποιεί. Μην αντιμετωπίσεις την επάνοδο ως επιστροφή στα βάσανα αλλά ως μια ευκαιρία για καινούργιες, εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: