Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Γαλήνη ή Αλήθεια;


«Οι αισθήσεις δεν τον βοηθούν καθόλου, διότι δεν του είναι χρήσιμες παρά μόνο για να παρατηρεί ένα μικρό μέρος του κόσμου και όχι για να κατανοήσει τον κόσμο. Είμαστε περιορισμένοι από τις αισθήσεις μας. Το καλό και τα κακό υπάρχουν μόνο μέσα στον άνθρωπο και όχι έξω του. Ο σοφός άνθρωπος πρέπει να ξεχωρίζει το κακό μέσα στους ανθρώπους και να το αποφεύγει. Το καλό πρέπει να το βρει μέσα του και όχι να το περιμένει από τον έξω κόσμο.

Αν ο άνθρωπος θέλει τη γαλήνη, πρέπει να ζήσει μια ζωή τακτική, με ολιγάρκεια, χωρίς πολλές προσδοκίες, με στοχασμό, και με αγάπη προς τους άλλους.

Αν αναζητεί τη γνώση και την αλήθεια, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να περάσει από πολύ μεγάλες ταλαιπωρίες και βάσανα και μοναξιά και μεγάλες θυσίες, με αμφίβολα αποτελέσματα» Δημόκριτος

Ο σημερινός άνθρωπςο δεν ζει ουτε στην Γαλήνη ούτε στην Αλήθεια, μα στην σύχγιση και στην εξάρτηση. Είναι και ο ίδιος συνυπεύθυνος για την κατάντια του, τόσο όσο και αυτοί που τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχει ελπίδα άραγε; 

Ναι υπάρχει, πάντα υπάρχει, αρκεί ο άνθρωπος ν' αναζητήσει την ευτυχία, την χαρά, την ολιγάρκεια, γιατί η Γαλήνη υπάρχει εκεί. μετά ας ψάξει και την Αλήθεια, αν μπορέσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: