Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η δύναμη της συνήθειας

Είναι η πιο δυνατή δύναμη στη ζωή ενός ανθρώπου ή όχι; Δεν είναι παράξενο που η δύναμη της συνήθειας αποκαλείται μερικές φορές δεύτερη φύση, μια ισχυρή επιρροή στη ζωή του ανθρώπου. Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κάνει μια πράξη μηχανικά, απλά και μόνο επειδή έχετε συνηθίσει;

Ακόμα, ζευγάρια αναρωτιούνται αν είναι μαζί λόγω έρωτα ή απλά από συνήθεια. Μια συνήθεια μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εαυτό μας, αλλά να μην μπορούμε να απαλλαγούμε απ΄ αυτή, επειδή πολύ απλά την έχουμε συνηθίσει.

Αρχικά, τι είναι αυτό που μας δυσκολεύει; Πόσο εύκολα μπορεί να απαλλαγεί κανείς από μια συνήθεια;

Οι ειδικοί λένε πως τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη από ένα σταθερό περιβάλλον και ένα πρόγραμμα ρουτίνας. Μέσα από αυτό νιώθουν ασφάλεια και αποδοχή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην ενήλικη ζωή. Οι άνθρωποι δύσκολα θέλουν να αλλάξουν τις συνήθειες και το περιβάλλον τους.

Ο λόγος είναι το αίσθημα του φόβου που νιώθει κανείς μπροστά σε μια αλλαγή. Ο φόβος για το άγνωστο και του καινούριο. Εκεί ακριβώς, επεμβαίνει η δύναμη της θέλησης. Όσο πιο δυνατή είναι η επιθυμία για κάτι, τόσο πιο έντονη είναι η κινητοποίηση μας προς την κατεύθυνση αυτή. Ακόμα, κι αν ο φόβος και η ανασφάλεια προσπαθούν να σαμποτάρουν την προσπάθεια μας αυτή, η βεβαιότητα στο στόχο μπορεί να αλλάξει την ζωή μας.




    

Δεν υπάρχουν σχόλια: