Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Μαυροµάτικα φασόλια

Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ τα μαυρομάτικα θεωρούνται το πιάτο του φτωχού και συμβολίζουν την ..ταπεινότητα. Η ιστορία τώρα μας πληροφορεί πως την εποχή του εμφυλίου πολέμου οι γιάνκηδες έκαψαν όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα μαυρομάτικα, που θεωρήθηκαν άνευ αξίας, γιατί μέχρι τότε τα  έδιναν για τροφή στα ζώα.

Οι κάτοικοι, στα όρια της λιμοκτονίας, επέζησαν τρώγοντας το ταπεινό όσπριο, Το Φασόλι Της Αγελάδας, όπως ονομαζόταν. 

Ταπεινά αλλά πολύτιμα από διατροφικής άποψης, τα μαυρομάτικα φασόλια, προσφέρουν πολλά καλά στον οργανισμό μας.

Με έχει εντυπωσιάσει το γεγονός ότι.. μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα, ή ένα μεγάλο σκουμπρί, ή 5 σαρδέλες.. Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες:  δεν επιβαρύνουν με άχρηστες θερμίδες, και είναι θησαυρός σε θρεπτικά συστατικά.

Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια, καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε πολύτιμο φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, η θειαμίνη, δηλαδή η βιταμίνη Β1, που παρέχουν άφθονη, είναι σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων. Μία κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (κάπου 170 γρ.) δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.

Όπως όλα τα όσπρια, και τα μαυρομάτικα, έχουν αρκετή λυσίνη και θρεονίνη, αμινοξέα  απαραίτητα για τον σχηματισμό των πρωτεϊνών. Όταν τα συνδυάσουμε με ρύζι που περιέχει μεθειονίνη, κάνουν έναν τέλειο θρεπτικό σύνολο, που μας δίνει σωστά και καθαρά αμινοξέα και όχι πρωτεΐνες που δίνει το κρέας,  που δυστυχώς βρίθει ορμονών, και τοξικών καταλοίπων, χώρια το ηθικόν του θέματος να τρέφεσαι με αίμα !!!!!

Επαναλαμβάνω μια μερίδα μαυρομάτικα δίνει τόση πρωτεΐνη, σε καθαρά αμινοξέα, όση θα παίρναμε από μισή μπριζόλα,  που δεν παίρνουμε αμινοξέα αλλά πρωτεΐνες που μετατρέπονται σε αμινοξέα και επιβαρύνουν τον οργανισμό μας.

Η Μαγειρική Σόδα είναι πολύτιμη όχι όμως για τα φασόλια  θέλοντας να τα διευκολύνουμε στο το βράσιμο. Όχι σόδα λοιπόν, όπως κι όχι στο αλάτισμα κατά τη διάρκεια του βρασμού,   τα κάνει δύσπεπτα και χαλάει τη γεύση τους.

 Ποτέ φυσικά  ανακάτεμα με άλλη κουτάλα εκτός από ξύλινη. Καλό θα είναι να αγοράζουμε  μαυρομάτικα ελληνικής προέλευσης, γιατί άλλο τα δικά μας κι άλλο (ειδικά τα χύμα) που μας έρχονται από ποιος ξέρει που. Επίσης να αναφέρω πως καμία σχέση δεν έχουν τα ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ όσπρια από τα κοινά, αν και είναι αυτονόητο … !

Μαυροµάτικα φασόλια µε λιαστές ντοµάτες και αγκινάρες ή αγγουράκια τουρσί. Η παραµονή της σαλάτας στο ψυγείο 15-18 λεπτά, δίνει άλλη αξία στη γεύση της.  
  
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)
700 γρ. φασόλια µαυροµάτικα, βρασµένα 
140 γρ. κόκκινες ψητές πιπεριές, κοµµένες σε καρέ 
140 γρ. λιαστές ντοµάτες, σε λεπτές φέτες 
100 γρ. αγκινάρες ή αγγουράκια τουρσί σε ελαιόλαδο, κοµµένα στα 4 
80 ml έ.π. ελαιόλαδο (αγουρέλαιο)
30 ml χυµός λεµονιού 
5 γρ. ξύσµα λεµονιού, ακέρωτου 
50 γρ. φρέσκο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο 
80 γρ. φέτα, τριµµένη στο χέρι 
20 γρ. φρέσκος δυόσµος, ή βασιλικός ή ρίγανη ψιλοκοµµένα 
20 γρ. µαϊντανός, ψιλοκοµµένος 
ανθός αλατιού και καγιέν 

Αναµειγνύουµε όλα τα υλικά και το τέλειο είναι να αφήνουµε τη σαλάτα σε θερµοκρασία δωµατίου για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, τη βάζουµε για άλλα 15 λεπτά στο ψυγείο να µαριναριστεί προτού τη σερβίρουµε.

Για περισσότερη ποικιλία μπορείτε να βάλετε στη σαλάτα και άλλα όσπρια όπως λευκά, μαύρα ή κόκκινα φασόλια, αλλά και ρεβίθια ή φακές. Δείτε τις φωτογραφίες μας για περισσότερη έμπνευση.



  




Δεν υπάρχουν σχόλια: