Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Υπάρχει η οικογένεια των διαφημίσεων;

Όλοι οι γονείς θέλουν να έχουν μια ήρεμη οικογενειακή ζωή. Σαν αυτή στις διαφημίσεις. Κάτι τέτοιο είναι φυσικά αδύνατο και εδώ που τα λέμε καλύτερα. Ο λόγος είναι πως ο κάθε άνθρωπος, σε κάθε φάση της ζωής του, έχει τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες, οι οποίες πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση με τις ανάγκες και τα θέλω των άλλων.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι να μάθετε τα παιδιά σας να συμβιβάζονται αλλά να μάθουν να διεκδικούν τις ανάγκες τους. Θα πρέπει να διδάξετε το σεβασμό και τη κατανόηση αυτών. Με τις φωνές, τις τιμωρίες ή τα στερεότυπα «θα το κάνεις επειδή το λέω εγώ» δεν εξυπηρετούν πουθενά.

Αντιθέτως, δημιουργούν μελλοντικά προβλήματα καθώς το μικρό σας έχει μάθει να υποχωρεί και δεν ξέρει πώς να διεκδικήσει αυτά που θέλει.

Μπορείτε λοιπόν να μειώσετε τις εντάσεις στο σπίτι σας αν μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά τις διαφωνίες σας. Πώς θα τα καταφέρετε;

Αμοιβαίος Σεβασμός: Ο σεβασμός είναι κάτι που κερδίζεται. Εσείς θα πρέπει να δείξετε στα παιδιά σας πόσο σημαντικός είναι για τη ζωή τους. «Είμαι ο πατέρας σου και θα πρέπει να σέβεσαι» είναι μια φράση κοινή σε όλους. Μην εγκλωβίζεστε στο ρόλο και δώστε το σωστό παράδειγμα στα μικρά σας. 

Την επόμενη φορά:
1. Σεβαστείτε το χρόνο που χρειάζονται να φάνε μόνα τους, να ντυθούν, να μαζέψουν το δωμάτιο τους.
2. Σεβαστείτε κάθε προσπάθεια που κάνουν μόνα τους για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.
3. Σεβαστείτε την επιθυμία τους και ας την επικοινωνούν με λάθος τρόπο, γκρίνια, φωνές.
4. Μιλήστε τους για την δύναμη του διαλόγου.

Χρόνος: Όσο πιο ποιοτικό χρόνο περνάτε με τα παιδιά σας τόσο πιο κοντά έρχεστε και μαθαίνετε πράγματα ο ένας για τον άλλον. Ο χρόνος ένας-προς-ένα βασικό του στόχο έχει το δέσιμο της σχέσης. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και η έλλειψη χρόνου, δυσκολεύουν την ανθρώπινη επαφή και την ανάπτυξη δεσμών. Ακόμα και μέσα στις οικογένειες.

Αποδοχή και κατανόηση: Για να πιστέψουν τα μικρά σας στον εαυτό τους, θα πρέπει πρώτα να πιστέψετε εσείς σ΄ αυτά. Όταν ένα άτομο μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον αποδοχής νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. Αποδεχτείτε τα λάθη των μικρών σας και ενθαρρύνετε τα να προσπαθήσουν. Είναι η διαδικασία μάθησης αυτή «Αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις» δεν μπορείτε να την αναιρέσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: