Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ναι, Θέλω να είμαι Φάλαινα

Τύπος: «Φέτος το καλοκαίρι θέλεις να είσαι φάλαινα ή γοργόνα»;  Οι διαφημίσεις για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών είναι πολλές, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις βιτρίνες, στα καταστήματα, σε αφίσες κτλ.. Αρκετές φορές προκειμένου οι πωλήσεις να είναι ικανοποιητικές, οι διαφημίσεις ασκούν βία, ψυχολογική βία. Κάτι τέτοιο έγινε πρόσφατα και στο Παρίσι. «Φέτος το καλοκαίρι θέλεις να είσαι φάλαινα ή γοργόνα»;

Αυτή ήταν η λεζάντα φωτογραφίας που απεικόνιζε, μία φάλαινα από την μία και μία θελκτική γοργόνα από την άλλη, σε αφίσα γυμναστηρίου στο Παρίσι. 

Μία γυναίκα όμως είχε άποψη πάνω σε αυτό κι έδωσε απάντηση γραπτώς και δημοσίως:


«Οι φάλαινες περιτριγυρίζονται από φίλους (δελφίνια, ιππόκαμπους, θαλάσσιους ελέφαντες). Έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή, μένουν έγκυες και γεννούν αξιολάτρευτα φαλαινάκια. Περνάνε ωραία παρέα με τα δελφίνια, τρώγοντας σαρδέλες και γαρίδες και παίζοντας στις θάλασσες, ταξιδεύοντας σε εξωτικά μέρη όπως στην Παταγονία και στους κοραλλιογενείς υφάλους της Πολυνησίας. Οι Φάλαινες τραγουδούν θαυμάσια όλη μέρα και έχουν ηχογραφήσει και CD. Ζούνε ελεύθερα, χωρίς ουσιαστικούς εχθρούς, εκτός από τον άνθρωπο, και είναι αγαπητές, σεβαστές και υπό την προστασία πολλών οργανώσεων.

Οι Γοργόνες δεν υπάρχουν. Ακόμα κι αν υπήρχαν όμως, θα έκαναν ουρές έξω από τα γραφεία των ψυχαναλυτών πάσχοντας από κρίση ταυτότητας. «Τι είμαι Ψάρι ή Άνθρωπός;», θα έλεγαν. Δεν θα είχαν σεξουαλική ζωή και δεν θα μπορούσαν να γεννήσουν παιδιά. Ναι, θα ήταν υπέροχες, αλλά θα ήταν μόνες και θλιμμένες. Και ποιός θέλει δίπλα του μια γυναίκα που μυρίζει ψαρίλα; Χωρίς αμφιβολία, ναι, θέλω να είμαι φάλαινα».

Υπάρχουν διαφημίσεις που έχετε νοιώσει να σας ασκούν κάποιου ανάλογου είδους βία; Πώς αισθανθήκατε και πώς αντιδράσατε; Σκεφτείτε το..

Δεν υπάρχουν σχόλια: