Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ενα φιλί μια υπόσχεση

Eνα φιλί είναι μια υπόσχεση, μια σφραγίδα επιβεβαίωσης, ροή συναισθημάτων, σημάδι βαθιάς αγάπης και αφοσίωσης. Ενα φιλί είναι τόσο φλύαρο για την ποιότητα του δεσμού. Πολλοί οι δρόμοι της αγάπης- μητρότητα, έρωτας φιλία- αλλά όλοι αποζητούν να σφραγίζονται με ένα φιλί , που σχεδόν πάντα αποκαλύπτει τις αληθινές προθέσεις , την πραγματική φύση και την ένταση του δεσμού.

Το φιλί επιβεβαιώνει την φιλία, την αγάπη μεταξύ των αδελφών αλλά το πρώτο ερωτικό φιλί θα συγκλονίσει τον έφηβο, που ανακαλύπτει το κόσμο της ανατριχίλας, την κυριαρχία του ερωτικού δεσμού στην ανθρώπινη ζωή. Το πρώτο του φιλί θα γίνει η έκπληξη ότι υπάρχει χώρος για δυο ανθρώπους, ένας χώρος ιερός, μοναδικός, για δυο και μόνο, τότε ανακαλύπτει πως αυτός ο χώρος είναι αδύνατον να βρεθεί σε ένα άλλο είδος δεσμού.

Στο φιλί του έρωτα, το Εγώ εγκαταλείπεται, όπως το μωρό στο μητρικό στήθος. Αποδομείται στιγμιαία , για να οδηγήσει σε πλήρη συνένωση δυο ανθρώπους που ταυτίζονται και δοκιμάζουν τον θρίαμβο από την επαφή ψυχής, μυαλού και σώματος. Σε μια στιγμή μόνο, δυο άνθρωποι ανταλλάσσουν υποσχέσεις, μέσα στη σιωπή του, για αντοχή, διάρκεια, επιβεβαίωση, αγάπη συνύπαρξη, επιβεβαιώνουν την κοινή παρουσία τους στη ζωή.

Το ερωτικό φιλί συναντιέται μόνο στην ανθρώπινη συμπεριφορά, είναι ένα ολόκληρο τελετουργικό ανταλλαγής αγάπης και επιθυμίας . Το άγγιγμα στο δέρμα είναι μια ευγενής μορφή επαφής αλλά και μια « άγρια διεκδίκηση» υπόσχεση ζωής, που απομακρύνει το φόβο της απώλειας. « Θα σου κλέψω ένα φιλί» σημαίνει την διεκδίκηση της ένωσης.

Κι όταν, πάλι, λέμε «δεν ξέρει να φιλά» Το φιλί δεν είναι τεχνική αλλά ανάγκη και δυνατότητα έκφρασης . Κάποιος που δεν ξέρει να φιλά δεν έχει ή δεν μπορεί να εκφράσει την αγάπη του, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξή του στο σύντροφό του.

Δυο άνθρωποι που δεν αγαπιούνται , συνήθως δεν ανταλλάσσουν φιλιά, όπως συχνά συμβαίνει όταν μια σχέση είναι μόνο σεξουαλική. Πολλές ιερόδουλες για παράδειγμα, δεν προσφέρουν τα χείλη τους αλλά μόνο το υπόλοιπο σώμα τους σ΄αυτή τη μορφή σεξουαλικής συναλλαγής.

Αν αποφεύγουμε να ανταλλάξουμε φιλιά, δείχνει ότι πρόκειται για μια κατάσταση αμηχανίας , μια σχέση κινδυνεύει ή οδεύει προς τη λύση της.

Ευτυχία, υγεία, επιτυχία, μακροζωία, λοιπόν, χρειάζεται τη συχνή ανταλλαγή φιλιών.

Μαρία Λασσιθιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: