Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Αλόη για το πολύτιμο δέρμα μας

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, καθώς καλύπτει επιφάνεια 1,5-2 τ.μ. και έχει βάρος 10-12 κιλά. Αποτελείται από 70% νερό, 25% πρωτεΐνες, 5% λίπος και μέταλλα. Είναι ελαστικό, αδιάβροχο και έχει τη δυνατότητα να αναγεννιέται. Η δομή του δέρματος αποτελείται από τις εξής στοιβάδες:

Επιδερμίδα: είναι η επιφάνεια του δέρματος, η οποία προστατεύει από τραυματισμούς, διατηρεί την υγρασία και ρυθμίζει τη διαδερμική διέλευση ουσιών. Χόριο (κυρίως δέρμα): τρέφει και στηρίζει την επιδερμίδα. Περιέχει τους ινοβλάστες, κύτταρα που συνθέτουν τις κολλαγόνες και τις ελαστικές ίνες, οι οποίες προσδίδουν δομική σταθερότητα, ελαστικότητα, σφριγηλότητα, αντοχή και όγκο.
Υπόδερμα (υποδόρειος ιστός): πρόκειται για λιπαρό ιστό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και αποτελεί την αποθήκη θρεπτικών ουσιών.

Ενυδάτωση: Το νερό είναι το βασικό συντελεστή του περιβάλλοντος των ζωντανών οργανισμών.Το δέρμα, προκειμένου να διατηρήσει τις ιδιότητές του, χρειάζεται να είναι πάντα ενυδατωμένο.Τότε είναι ανθεκτικό, λαμπερό και όμορφο στην όψη, μαλακό και λείο στην αφή. Η αφυδάτωση του δέρματος έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δομή και στις λειτουργίες του.

Ένα αφυδατωμένο δέρμα είναι θαμπό, τραχύ, χωρίς ελαστικότητα.Τα αίτια είναι ποικίλα.Μπορεί να συνδέονται με εξωγενείς παράγοντες που επιδεινώνουν ή καταστρέφουν το υδρολιπιδικό φιλμ, το οποίο καλύπτει την επιδερμίδα, με ενδογενείς παράγοντες όπως το φύλο ή η ηλικία, αλλά και με παθολογικούς. Δοκιμάστε τις ενυδατικές κρέμες ημέρας,οι οποίες ενισχύουν τις φυσικές λειτουργίες της επιδερμίδας, συγκρατούν την υγρασία στο δέρμα και προλαμβάνουν την αφυδάτωση.

Τύποι επιδερμίδας: Κάθε επιδερμίδα είναι μοναδική και έχει ιδιαίτερες ανάγκες, ανάλογα με την ανθεκτικότητά της η οποία προσδιορίζεται από γενετικά χαρακτηριστικά και την κατάστασή της (π.χ. τάση για λιπαρότητα ή ξηρότητα, σπυράκια, κλπ). Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα είναι η ηλικία, το κλίμα, τα φάρμακα, οι ορμόνες, κλπ.

Κανονικό δέρμα: χαρακτηρίζεται από φωτεινή και ελαστική επιδερμίδα, η οποία έχει φρέσκια, νεανική όψη, ενώ οι πόροι είναι σχεδόν αόρατοι.

Ξηρό δέρμα: χαρακτηρίζεται από έλλειψη λιπιδίων και νερού. Ερεθίζεται εύκολα και δεν είναι ανθεκτικό στις κλιματικές ή μηχανικές επιθέσεις, οι οποίες προκαλούν αίσθηση ενόχλησης, «τραβήγματος» ή και κνησμού. Υπάρχουν μικροί πόροι, η όψη είναι θαμπή και οι λεπτές γραμμές ή οι ρυτίδες είναι εμφανείς.

Λιπαρό δέρμα: η λιπαρότητα συνδέεται με την αύξηση του όγκου και της έκκρισης των σμηγματογόνων αδένων. Είναι συνήθης στην εφηβεία αλλά και αργότερα. Το λιπαρό δέρμα είναι ανθεκτικό. Οι ρυτίδες εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία και είναι λιγότερο βαθιές, αλλά παρουσιάζεται μεγαλύτερη χαλάρωση. Οι πόροι είναι διεσταλμένοι, υπάρχουν μαύρα στίγματα και συχνά σπυράκια.

Μικτό δέρμα: πρόκειται για το δέρμα που εμφανίζει ταυτόχρονα λιπαρές ζώνες, στη μεσαία γραμμή του προσώπου, γνωστή και ως «ζώνη Τ» και κανονικές ή ξηρές ζώνες που εντοπίζονται στα μάγουλα. Τα χαρακτηριστικά του σε κάθε ζώνη του προσώπου είναι ανάλογα με αυτά του κάθε τύπου δέρματος.

Δέρμα με τάση για ακμή: όταν οι σμηγματογόνοι αδένες είναι υπερδραστήριοι μπορεί να προκαλέσουν ακμή, δηλαδή μία δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από κλειστούς πόρους και σπυράκια με φλεγμονή. Το σμήγμα που βρίσκεται αποκλεισμένο στον φραγμένο πόρο είναι ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ευαίσθητο, λεπτό δέρμα: πρόκειται για δέρμα δυσανεκτικό, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη υγρασίας, χαμηλή αντοχή στον ήλιο και το νερό και μικρούς πόρους.

Γήρανση: Η γήρανση είναι μία φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη στην κατάσταση του δέρματος, το οποίο με την πάροδο του χρόνου αλλάζει ως προς την δομή και τη λειτουργία του.Η προοδευτική αυτή διαδικασία ξεκινά από την ηλικία των 25 ετών. Είναι αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης αποσύνθεσης των δομών του δέρματος και της επιβράδυνσης της ανανέωσής του.

Οι μηχανισμοί γήρανσης είναι οι εξής: α) η υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου, β) η σκλήρυνση των πρωτεϊνών του δέρματος, κυρίως των ινών κολλαγόνου, και γ) η εκφύλιση των ινών του δέρματος από ένζυμα.

Η διαδικασία της γήρανσης μπορεί να επιταχυνθεί από διάφορους παράγοντες. Ενδογενείς, όπως η κληρονομικότητα, μηχανικούς όπως οι συσπάσεις μυών, ορμονικούς και παθολογικούς. Όσον αφορά στους εξωγενείς παράγοντες, σημαντικότεροι είναι η ηλιακή ακτινοβολία, οι ρύποι του περιβάλλοντος, η διατροφή και ο τρόπος ζωής.

Η γήρανσης της επιδερμίδας έχει ως αποτελέσματα τη λέπτυνσή της, την πάχυνση της κερατίνης στοιβάδας, τη μειωμένη ενυδάτωση της κερατίνης, τη μειωμένη δραστηριότητα του μεταβολισμού, τις διαταραχές στη μελάχρωση των κυττάρων, κ.α.

Το δέρμα παρουσιάζει μείωση όγκου (μείωση ινοβλαστών, μείωση και κατακερματισμός ελαστικών ινών, μείωση και τροποποίηση κολλαγόνου) και ελαχιστοποίηση της παραγωγής σμήγματος.

Όλες οι κρέμες από τη σειρά καλλυντικών ΑΛΟΗΣ περιέχουν συστατικά με αντιγηραντική και ενυδατική δράση. Όπως επίσης και η ΑΛΟΗ σε μορφή ροφήματος.
Η ΑΛΟΗ είναι το φυσικό προιόν που λατρεύει το δέρμα σας και ολόκληρος ο οργανισμός σας, αξιοποιήστε τις "μαγικές" ιδιότητες της, βάλτε την στην καθημερινότητα σας και θα αποζημιωθείτε πλουσιοπάροχα. Τα κυριότερα οφέλη της αλόης βέρα είναι:

Ενδυνάμωση: Ο χυμός από την αλόη βέρα είναι ιδανικός για ενδυνάμωση του οργανισμού, αφού είναι γεμάτος βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η κατανάλωση του χυμού μπορεί να δίνει στο σώμα μας δύναμη ν' ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Πεπτικές διαταραχές: Η αλόη βέρα έχει ουσιαστική δράση σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως η καούρα, τα έλκη και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Συγκεκριμένα καταπραΰνει τον οισοφάγο και ελαττώνει τις ενοχλήσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα η αλόη βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Στοματική υγιεινή: Ο χυμός των φύλλων της αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει στο να επισκέπτεστε πιο αραιά τον οδοντίατρο, καθώς βελτιώνει σημαντικά την υγεία των ούλων. Η οδοντόκρεμα με βάση την ΑΛΟΗ είναι ουσιαστικά μονόδρομος.

Διαβήτης: Σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση μισής μόλις κουταλιάς χυμού από αλόη βέρα, σε περίοδο 14 εβδομάδων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 45%.

Βοηθά την κινητικότητα του εντέρου: Ο χυμός της αλόης περιέχει ανθρακινόνες γλυκοσίδες Α και Β, που είναι ισχυρά φυσικά καθαρτικά.

Διαχείριση βάρους: Εκτός από θεραπευτικές ιδιότητες, η αλόη βέρα χρησιμοποιείται ως βοήθεια για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Το ζελέ της αλόη βέρα έχει μεγάλες ποσότητες σε αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πιτυρίδα: Η αλόη μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της πιτυρίδας , καταπραΰνοντας παράλληλα τον κνησμό. Το τζελ (gel) της αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν το σαμπουάν για καλύτερα αποτελέσματα.

Εγκαύματα: Αν ακουμπήσατε στο μάτι της κουζίνας ή στο αναμμένο σίδερο, βάλτε κρέμα από χυμό ή τζελ αλόης στην καμένη περιοχή και επαναλάβετε μέχρι το κάψιμο να φύγει. Στην ανάγκη, κόψτε ένα φύλλο από τη γλάστρα, πλύντε το, ανοίξτε το στη μέση και βάλτε το πάνω στο ελαφρύ έγκαυμα. Το τζελ της αλόης βέρα, είναι μακράν το καλύτερο φάρμακο για τα εγκαύματα. Καλό είναι να έχετε πρόχειρο ένα σωληνάριο μαζί σας γι’ αυτό το σκοπό. Επίσης είναι εξίσου αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο.

Αν πέφτουν τα μαλλιά: Απλώστε στο κεφάλι αλόη βέρα 2-3 φορές την ημέρα, αφήστε τη για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε. Ακολουθήστε τη θεραπεία για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών. Έτσι, θα βοηθήσετε όχι μόνο τα μαλλιά σας, αλλά και το δέρμα του κεφαλιού.

Πόνοι στις αρθρώσεις: Κάντε επαλείψεις με αλόη βέρα στις προβληματικές περιοχές και συνδυάστε τις με εσωτερική λήψη. Για διάστημα 2 μηνών, πίνετε 2-3 φορές την ημέρα 1-2 κουταλάκια χυμό αλόης με χυμό φρούτων και 1 ποτήρι νερό και, μόλις τα συμπτώματα υποχωρήσουν, συνεχίστε για καλύτερη υγεία και ευεξία.

Για μύκητες στα πόδια: Απλώστε τζελ αλόης βέρα πάνω στην περιοχή και τυλίξτε τη με επίδεσμο. Επαναλάβετε μέχρι η μόλυνση να φύγει.

Για μελανιές: Απλώστε την αλόη κατευθείαν πάνω στο χτύπημα 3-4 φορές την ημέρα ή κόψτε ένα φύλλο και δέστε το πάνω στο χτυπημένο σημείο. O πόνος και το πρήξιμο θα μειωθούν αισθητά.

Για μικρά κοψίματα και εκδορές: Πρώτα καθαρίστε την πληγή και έπειτα απλώστε αλόη ή μουσκέψτε έναν επίδεσμο με χυμό αλόης και δέστε τον στη περιοχή. Επαναλάβετε μέχρι το κόψιμο ή η εκδορά να κλείσει. Η αναπλαστική δράση της αλόης θα βοηθήσει να επουλωθεί γρήγορα η μικρή πληγή.

Για εκζέματα: Μπορείτε και εδώ να χρησιμοποιείτε την αλοη βερα εξωτερικά σαν αλοιφή, αλλά και να πίνετε 1-2 κουταλάκια καθημερινά μέχρι το έκζεμα να παρουσιάσει βελτίωση.

Επιδερμίδα: Ίσως η πιο γνωστή χρήση της αλόης βέρα, είναι η εφαρμογή και η θετική της επίδραση σε μια σειρά προβλημάτων της επιδερμίδας. Εκτός από τη ψωρίαση, η αλόη βέρα είναι χρήσιμη για ενυδάτωση και την αποτοξίνωση του δέρματος, την αφαίρεση ουλών και σημαδιών, την καταπολέμηση φλεγμονών και τη γενικότερη αναζωογόνηση του δέρματος.

Ενδεχόμενες παρενέργειες: Σε γενικές γραμμές, η aloe vera είναι ασφαλές φυτό, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά. Πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του φαρμακοποιού ή του βοτανοθεραπευτή γιατί η παρατεταμένη ή υπερβολική χρήση της μπορεί να έχει παρενέργειες ή να προκαλέσει κάποια αλληλεπίδραση με άλλα βότανα και φάρμακα. 

● Όταν η αλόη βέρα χρησιμοποιείται για επάλειψη στο δέρμα, θεωρείται ασφαλής. Το ενδεχόμενο να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση είναι σπάνιο. Από την άλλη, η κατανάλωση αλόης βέρα από το στόμα θέλει προσοχή, γιατί μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια. Αν η Αλόη είναι φυσική χωρίς προσμίξεις και πρόσθετα μπαίνει κατευθείαν πάνω σε πληγές και είναι ασφαλής. 

● Oι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αλλά και όσοι έχουν προβλήματα, όπως πόνους στην κοιλιά, ιστορικό ειλεών ή αλλεργία στο σκόρδο, στο κρεμμύδι και σε άλλα φυτά της οικογένειας αυτής, πρέπει να είναι προσεκτικοί με την αλόη βέρα.

● Η αλόη βέρα μπορεί να αλληλεπιδράσει με την υδροκορτιζόνη, τα διουρητικά, τα αντιπηκτικά και με τα φάρμακα για το διαβήτη. Έτσι, μπορεί, για παράδειγμα, να βελτιώσει τη λειτουργία του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης. Λόγω της καθαρτικής της δράσης, μπορεί ακόμα να ρίξει τα επίπεδα του καλίου στο αίμα και να προκαλέσει αρρυθμίες.

Αν και απευθυνόμαστε σε υγιείς ανθρώπους εδω, καλό είναι να ρωτήσετε ένα γιατρό που γνωρίζει σχετικά με την Αλόη, αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Διαβάστε περισσότερα στο terra papers